Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Při domácím zavařování je nutné dodržovat mnohá pravidla, abychom svou práci nezničili tím, že se obsah sklenic brzy zkazí. Mnoho vědomostí jsme nasbírali od předchozích generací, které měly se zavařováním bohaté zkušenosti. Také knihy nebo stránky o zavařování nás odborně poučí.

Zavařujeme do lahví i plechovek, ale nejčastěji do silnostěnných sklenic, které jsou k tomuto účelu vyrobené. U nich je hermetičnost uzávěru podmíněna odstraněním velké části vzduchu z obalu. Při zavařování přebytečný vzduch uniká a správně chycená sklenice se pozná až po zchladnutí, když víčko přilne

Jak plnit sklenice při zavařování

Máme pro vás několik tipů:

  • Plníme-li do sklenic tekuté nebo kašovité zavařeniny (sirupy, marmelády, kečupy apod.), použijeme praktickou nálevku na sklenice, abychom udrželi čistá hrdla sklenic.
  • Větší kusy (okurky, hrušky, broskve) do sklenic ukládáme co nejtěsněji, aby mezi nimi zůstalo jen málo volného místa. Nebudou v nálevu plavat.
  • Mezi obsahem sklenice a víčkem musí zůstat volný prostor asi 1–1,5 cm, kašovité zavařeniny plníme 0,5 cm pod okraj.

Přejeme co nejvíce správně zavařených dobrot. Začátečníkům možná pomůže videorecept na znojemské okurky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky