Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tresčí játra jsou potravinou, která se zavděčí i opravdovým labužníkům. Mají jemnou lahodnou chuť, která uspokojí nejen naše chuťové buňky, ale i organismus, protože jsou plná zdraví prospěšných látek.

Tresčí játra se získávají z tresky obecné a jsou běžně k dostání v konzervované podobě v plechovce. Obsahují zdravý olej, který se konzumuje i jako výživový doplněk. Tresčí játra nemusíme dále tepelně upravovat, a proto jsou ideálním zdravým a rychlým pokrmem k svačině, obědu i večeři. Inspirujte se našimi osvědčenými recepty. 

Jak použít tresčí játra

Tresčí játra si můžeme vychutnat na mnoho způsobů a všechny jsou velmi jednoduché a rychlé

  1. Nejjednodušší úprava je servírovat tresčí játra na čerstvém chlebu nebo opečené topince. Chuť můžeme doplnit najemno nakrájenou cibulkou. 
  2. Pomazánka z tresčích jater může mít mnoho podob a hodí se i na jednohubky. Pokud máme tresčí játra s olejem, slijeme ho do misky a později případně přidáme na zjemnění konzistence. Pak už stačí jen doplnit lučinu nebo pomazánkové máslo, najemno nakrájenou cibuli, podle chuti sůl, pepř, trochu citrónové šťávy a vše rozmixovat nebo rozmačkat vidličkou. 
  3. Salát z tresčích jater je rychlou a sytou večeří. Oblíbené jsou saláty s těstovinami, ale také pouze zeleninové s opečeným toustem. Do salátů je dobré využít i tresčí olej, který nahradí zálivku. Skvělou chuť udělá i pár kapek citrónové šťávy. 
  4. Netradiční úpravou tresčích jater jsou tresčí játra po toskánsku, která jsou delikatesou na opečené vece. Na másle opečená tresčí játra smícháme se žloutky, parmezánem a bylinkami a vše společně s vekou zapečeme krátce v troubě.

Pokud se vám dostane do rukou čerstvá treska, připravte si ji na bylinkách, másle a kmínu. Treska má jemné maso a stačí ji krátce opéct z obou stran na pánvi. S přípravou vám pomůže náš podrobný videonávod

Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky