Jak použít tresčí játra? Jejich jemnou chuť si v pomazánkách zamilujete
Tresčí játra jsou potravinou, která se zavděčí i opravdovým labužníkům. Mají jemnou lahodnou chuť, která uspokojí nejen naše chuťové buňky, ale i organismus, protože jsou plná zdraví prospěšných látek.
Tresčí játra se získávají z tresky obecné a jsou běžně k dostání v konzervované podobě v plechovce. Obsahují zdravý olej, který se konzumuje i jako výživový doplněk. Tresčí játra nemusíme dále tepelně upravovat, a proto jsou ideálním zdravým a rychlým pokrmem k svačině, obědu i večeři. Inspirujte se našimi osvědčenými recepty.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak použít tresčí játra
Tresčí játra si můžeme vychutnat na mnoho způsobů a všechny jsou velmi jednoduché a rychlé:
- Nejjednodušší úprava je servírovat tresčí játra na čerstvém chlebu nebo opečené topince. Chuť můžeme doplnit najemno nakrájenou cibulkou.
- Pomazánka z tresčích jater může mít mnoho podob a hodí se i na jednohubky. Pokud máme tresčí játra s olejem, slijeme ho do misky a později případně přidáme na zjemnění konzistence. Pak už stačí jen doplnit lučinu nebo pomazánkové máslo, najemno nakrájenou cibuli, podle chuti sůl, pepř, trochu citrónové šťávy a vše rozmixovat nebo rozmačkat vidličkou.
- Salát z tresčích jater je rychlou a sytou večeří. Oblíbené jsou saláty s těstovinami, ale také pouze zeleninové s opečeným toustem. Do salátů je dobré využít i tresčí olej, který nahradí zálivku. Skvělou chuť udělá i pár kapek citrónové šťávy.
- Netradiční úpravou tresčích jater jsou tresčí játra po toskánsku, která jsou delikatesou na opečené vece. Na másle opečená tresčí játra smícháme se žloutky, parmezánem a bylinkami a vše společně s vekou zapečeme krátce v troubě.
Pokud se vám dostane do rukou čerstvá treska, připravte si ji na bylinkách, másle a kmínu. Treska má jemné maso a stačí ji krátce opéct z obou stran na pánvi. S přípravou vám pomůže náš podrobný videonávod.
Dobrou chuť.
Komentáře