Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kadeřávek vydrží na zahradě až do jara. Správnou chuť získá až po přemrznutí a dobře připravený je chutný i zasyrova
Zdroj: Pixabay

Kadeřávek je zeleninou, kterou můžeme mít na záhonech celou zimu, a používáme ho nejen do tepelně upravených jídel, ale dá se jíst i zasyrova.

Kadeřávek (kapusta kadeřavá) působí na záhonech ozdobně a snadno se sklízí, stačí zajít na zahradu a utrhnout několik pěkných zkadeřených listů - po celou zimu tak můžeme mít něco z čerstvé sklizně.

Je to snadné a výsledek chutná skvěle:

  1. Listy dobře umyjeme a zbavíme případných nečistot nebo hmyzu.
  2. Vykrojíme z nich tuhé části (žebra), ty se dají použít na vývar nebo je nabídneme domácím mazlíčkům (králíkům či morčatům).
  3. Na přímou spotřebu využijeme ty nejhezčí jemné části, starší listy zpracujeme do vařených jídel např. do výborných karbanátků (stejně jako jiný druh kapusty).
  4. Jemné listy pokrájíme nadrobno a jemně posolíme.
  5. Pokapeme je dobrým olejem, můžeme použít panenský olivový.
  6. Důkladně je promícháme a promačkáme prsty. Dáme si záležet, protože díky tomu bude kadeřávek ještě jemnější a bude výborně chutnat.
  7. Přimícháme třený česnek.
  8. Takto připravený kadeřávek si dáváme přímo na čerstvý chléb s máslem nebo použijeme do salátů. Výborně chutná doplněný rajčaty a cibulkou.

Kadeřávek - zelenina pro podzim a zimu 

Kadeřávek se hodí do salátů buď syrový, krátce spařený nebo lehce povařený v páře. Z kadeřávku lze připravovat dokonce chutné pesto, které slouží k dochucování pokrmů, především těstovinových. Do pesta kadeřávek kombinujeme s ořechy.

Kadeřávek se hodí i k tepelné úpravě. Zacházíme s ním podobným způsobem, jako když připravujeme kapustu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky