Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak používat muškátový květ? Chutná podobně jako muškátový oříšek
Zdroj: Pixabay, Anke

Muškátový květ je oblíbené koření, které má při vaření mnoho způsobů využití, především ve slané kuchyni. Používá se do podobných jídel jako muškátový oříšek. Chuť je výrazná, proto s květem šetříme.

Muškátový květ není květ

Stejně jako muškátový oříšek není pravý ořech, ale jádro semene muškátovníku vonného (jinak pravého), tak ani muškátový květ není květem v pravém slova smyslu. Jedná se totiž o míšek, který obklopuje a kryje semena muškátovníku. Míšek má pěknou oranžovo-červenou barvu. Míšky se suší a sušení probíhá velmi rychle, stačí několik hodin. Používají se jako koření. Vůně je výrazná a osvěžující, chuť sladce nahořklá.

Použití muškátového květu

Použití muškátového květu je obdobné jako využití muškátového oříšku. Chuť květu je jemnější, k ochucení stačí pouze malé množství, stačí malá špetka. Toto koření (stejně jako jiná koření) chráníme při uskladnění před světlem a vlhkem. Uchováme ho v suchu a temnu, v dobře uzavřených obalech. Muškátový květ se hodí do polévek i polévkových zavářek, smetanových a sýrových jídel, nákypů, nádivek, knedlíků a pudinků. Můžeme ho přidávat do bešamelu.

Jídla s muškátovým květem

Máme pro vás několik tipů na konkrétní osvědčená jídla podle našich čtenářů:

A ještě jsme pro vás vybrali recept na skvělé špenátové knedlíčky do polévky. Do knedlíčků využijete voňavý muškátový květ. S postupem poradí názorné video:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky