Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chřest je lahůdkovou zeleninou, která není zrovna levná. Ne každý má s chřestem zkušenosti a troufá si zkoušet něco nového, proto se nám může stát, že když se rozhodneme tuto specialitu vyzkoušet poprvé, nepoznáme, že se jedná již o starší chřest a výsledek nás pak zbytečně zklame.

Chřest (lidově také špargl z našich zahrádek) je zajímavý už na pohled. Přece jen jsme zvyklí spíš na zeleninu, kterou máme na talíři nakrájenou v menších kusech, ale jinak je tomu s chřestem. Podávají se především celé výhony, zbavené tuhých nebo dřevnatých částí a tepelně upravené. Doplníme je např. výtečnou holandskou omáčkou.

Jak poznat čerstvý chřest 

Chřest, stejně jako další zelenina, chutná nejlépe co nejdříve po sklizni.

  • Hlavičky by měly být zatím nerozvinuté (uzavřené) a pevné.
  • Čerstvý chřest především není "gumový". Tak je tomu i u další zeleniny - jistě jste již měli gumovou mrkev nebo třeba třeba gumové řapíky rebarbory. I okurky hadovky, pokud jsou starší, začnou "gumovatět". Když čerstvý chřest ohneme, praskne.
  • Výhonky čerstvého chřestu, které o sebe třeme, vydávají typický zvuk - vrzání.
  • Chřest musí příjemně vonět. Vzhledem k tomu, že se stále jedná o méně známou zeleninu, může se stát, že při nákupu uvidíme chřest již starší, který si nikdo zatím nekoupil. I vůně nám tedy pomůže v orientaci.

Podívejte se, jak chřest připravovaly naše babičky:

Nestačí jen koupit čerstvý chřest, ale musíme ho také co nejdříve zpracovat - čím dříve, tím lépe. Až do zpracování ho skladujeme v ledničce, nejlépe zabalený ve vlhké utěrce.

Následující video vám předvede, jak připravit výborný zelený chřest:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky