Při nákupu masa se řídíme raději kvalitou než cenou. Jak ale poznat kvalitní maso?
Pokud nakupujeme maso, vždy si pečlivě hlídáme datum spotřeby. Je také dobré si maso prohlédnout, jestli nemá nezdravou barvu nebo neleží ve větším množství tekutiny. Nejlepší je nakupovat u osvědčeného řezníka.
V první řadě bychom měli vědět, jak má kupované maso vypadat. Jakou má mít barvu i strukturu. Jedině tak můžeme správně vyhodnotit, jestli vybrané maso je v pořádku. Proto jsme se v našem článku zaměřili na jednotlivé druhy masa a řekneme si, jak má maso vypadat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak poznat kvalitní maso
Jednotlivé druhy masa se od sebe liší barvou i obsahem tuku. Maso by nemělo obsahovat žádné další složky, což si můžete ověřit na etiketě.
- Čerstvé hovězí maso má tmavě červenou barvu, tuk je bílý. Maso je na řezu lesklé, s patrným mramorováním. Pokud je maso hodně tmavé, může být i suché, jedná se o vyzrálé maso, které je připraveno přímo k použití.
- Vepřové maso by mělo mít tmavě růžovou barvu, na řezu je lesklé a hladké s mramorovanou strukturou. Tuk je bílý a jeho množství odpovídá druhu masa.
- Drůbeží maso je světle růžové až načervenalé, v závislosti na druhu drůbeže. Na dotek je měkké a pružné.
- Při nákupu masa věnujeme pozornost neporušenosti obalu a vzhledu masa. V žádném případě nekupujeme maso nazelenalé, zašedlé či jinak nevzhledné, i když trvanlivost na obalu bude v pořádku.
- Je dobré znát i původ masa, protože pokud zvíře prožilo svůj život v dobrých životních podmínkách (používá se pojem welfare), je jeho maso chutnější a kvalitnější.
Pokud máme možnost, kupujeme maso přímo od chovatele nebo u osvědčeného řezníka. Ten nám navíc i poradí s výběrem vhodného druhu masa, maso si můžeme prohlédnout ze všech stran, také si k němu přivonět. Řezník navíc mívá k dostání méně časté druhy masa. Jedním z nich jsou hovězí líčka, která si můžete připravit podle našeho videoreceptu.
Komentáře