Čím se liší přerostlé starší cukety od těch mladých? Jejich zpracování zabere více času, ale i pro ně máme dobré využití
Starší přerostlé cukety nás na zahradě sice uchvátí svou velikostí, ale jejich zpracování a kuchyňská úprava je pracnější než jednoduché vaření s mladými plody. I pro ně ale najdeme dobré uplatnění.
Plody cuket sklízíme obvykle dokud jsou mladé a svěží, jejich zpracování je pak velmi snadné a využití jednoduché. Někdy nám ale některé plody přerostou a potom přemýšlíme, jak si s nimi poradit. Čím se liší přerostlé starší cukety od těch mladých?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak poznat přerostlou cuketu
Jsou tři snadno rozlišitelné znaky, podle nichž poznáme starší přerostlou cuketu:
- Starší cuketa má tuhou slupku, kterou je potřeba okrájet, v jídle by nám nechutnala. Pomohou různé škrabky nebo nožíky. Mladá cuketa má naopak jemnou slupku, proto je zbytečné ji okrajovat.
- Vnitřek cukety je plný tuhých semen, která se na jídlo nehodí. Pečlivě je před použitím odstraníme. Mladá cuketa má naopak semena zatím jen velmi jemná, není je potřeba odstraňovat a příprava je o to rychlejší.
- Starší cuketa, v závislosti na odrůdě, může dosáhnout značné velikosti. Na omak je tuhá a pevná. Nicméně při velmi suchém počasí a nedostatku zálivky se může stát, že i starší cuketa bude menší - v tom případě ji odhalíme podle předchozích dvou znaků (tuhé slupky a pevná semena). Naopak mladá cuketa není příliš velká. Má svěží pěknou barvu, na omak působí křehce a jemně.
Podívejte se, na co se přerostlé cukety nejvíce hodí.
Přerostlé cukety je potřeba před použitím nechat vypotit - jak to udělat, poradíme v našem dalším článku.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Co dělat s přerostlou velkou cuketou? Jak si s ní nejlépe poradit? Vyzkoušejte oblíbené recepty na její zpracování
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Komentáře