Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak poznat špatný kvásek? Prozradí ho absence bublinek i acetonový zápach
Zdroj: Toprecepty

Zdravý kvas roste doslova jako z vody, je plný bublinek a krásně voní po chlebu. Díky tomu se nám daří krásné chleby s chutnou a nadýchanou střídou. Co když je ale něco jinak? Poradíme vám, jak poznat slabý kvas.

Péče o kvas má svá pravidla. Potřebuje pravidelně krmit kvalitní moukou a odstátou vodou, také je potřeba dodržovat hygienu, abyste do něj nezanesli nečistoty a nežádoucí bakterie. Špatný kvas poznáte na první pohled, lze však zachránit.

Jak poznat špatný kvásek

Slabý kvas nikdy nenaroste přes noc (během 8–12 hodin) na dvojnásobný objem, netvoří žádné bublinky a kysele páchne po acetonu. Takovýto kvas je potřeba rozkrmit. Krmte ho pravidelně 2x denně po dobu alespoň 4 dnů, aby nabral sílu a mohli jste zase začít péct dobré chleby nebo jiné, např. sladké kvasové pečivo.

Plesnivý kvas je nutné vyhodit, plíseň jistě zasáhla celý obsah sklenice, byť to na pohled tak nevypadá. Nezoufejte, nový kvas snadno zase vypěstujete z mouky a vody, případně vám ho podarují v nebližší pekárně, či se rád rozdělí nějaký nadšený amatér pekař.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli