Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kakaové těsto je obarvené práškovým kakaem, karobem nebo rozpuštěnou čokoládou. Podle množství nebo použitého druhu (tmavé kakao, hořká čokoláda) získáme světle hnědé nebo tmavě hnědé těsto.

Mnoho kuchařek se bojí pečení tmavého těsta, protože nepoznají, kdy je hotové. Každá trouba totiž peče jinak a na časy uvedené v receptu se nikdy nemůžeme stoprocentně spolehnout. Přesto existují vychytávky, díky kterým to poznáme.

Jak poznat, že je kakaové těsto upečené

Zkušená kuchařka to pozná, začátečníci mají několik možností:

  1. Povrch kakaového těsta zesvětlá a i když jsou na něm puchýře, povrch se srovná do roviny. Někdy to poznáme i podle okrajů - jsou tmavší než zbylý korpus.
  2. Kuchařce stačí dotknout se dlaní povrchu těsta - pokud pruží a vrátí se zpět, je upečené - v opačném případě zůstane těsto v místě dotyku propadlé.
  3. Zkouška špejlí je nejvhodnější, nesmíme ji však provádět často kvůli otevírání trouby, spíše až po předpokládaném propečení vnitřku.
  4. Kakaové cukroví a sušenky na povrchu zesvětlají - pokud si ale nejsme jisti upečením, zkusíme jednu zvednout (zkontrolujeme spodek) nebo rozlomit.
  5. Z kousku těsta, které neobarvíme kakaem, vytvarujeme 1–2 sušenky či cukroví a upečeme je spolu s kakaovými tvary - tak lehce poznáme, kdy jsou hotové.

Vysoká těsta (korpusy, řezy) zkoušíme špejlí. Nízká těsta na rolády a nízké pláty kontrolujeme dotykem. Cukroví a sušenky otáčíme - pokud je na spodní straně světlejší upečený obvodový pásek a uprostřed je tmavé místo, musíme ještě péct.

Komentáře

Další tipy a triky