Jak poznat, že je vánočka hotová? Prozradí vám to jednoduchý trik se špejlí
Vánočka je neodmyslitelným symbolem Vánoc. Ať už ji pletete z devíti nebo čtyř pramenů, nebo ji připravujete ve formě, je dobré znát osvědčený trik se špejlí, díky kterému poznáte, že už Vánočku můžete z trouby vytáhnout.
Vánočka je symbolem plodnosti a nového života, tvarem má připomínat malého Ježíška zavinutého v plenách. Pokud se vánočka nepovede, znamená to prý pro rodinu neštěstí v příštím roce. Tím se ale netrapte, a navíc vám poradíme, jak zabránit tomu, aby byla vaše vánočka syrová.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak poznat, že je vánočka hotová
Zkušení domácí pekaři poznají hotovou vánočku pouze podle vzhledu. Má totiž nádhernou zlatohnědou barvu. Pokud si však nejste jisti, postupujte podle následujících rad:
- Podobně jako při pečení velikonočního beránka poznáte hotovou vánočku tak, že zapíchnete dřevěnou špejli do té částí vánočky, která je nejvyšší. Abyste však vzhled vánočky neponičili dírou od špejle, zapíchněte ji do světlého místa mezi prameny.
- Pokud je špejle po vytažení čistá, není na ní nalepené žádné těsto a je suchá, vánočka je hotová. Test provádějte rychle, aby z trouby neuniklo příliš tepla. Buďte opatrní, abyste se nespálili.
- Jestliže špejli vytáhnete s kousky nedopečeného těsta, ale bude se vám zdát, že povrch vánočky již příliš hnědne, zakryjte ji alobalem. Vánočka se tak bude moci více propéct, ale povrch se nespálí.
Mnohé od pečení domácí vánočky odrazuje její pletení. To je ale škoda, jelikož podle názorného videa, jak upéct poctivou vánočku ze šesti pramenů, to zvládne opravdu každý. Přesvědčte se sami.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí karamelový vaječňák, připravený za chvilku: Z pár ingrediencí a salka vznikne perfektní vánoční likér
Klasicky pletená vánočka z 9 pramenů. Víte, jak správně postupovat?
Jak na to, aby se vánočka dobře propekla a přitom se na povrchu nepřipalovala? Vyzkoušejte jednoduché rady
Komentáře