Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak poznat zkaženou marmeládu? Plíseň není pouze na povrchu, ale v celé sklenici
Zdroj: Toprecepty

Zpracovat ovoce na marmeládu je oblíbený způsob, jak si na zimu uchovat plody ze zahrádky. Někdy se však může stát, že se během přípravy marmelády něco nepovede a výsledný výrobek se zkazí. Nezoufejte, občas se to stane každému.

Linecké cukroví, smažené koblihy, palačinky, nebo jen tak namazat na chleba s máslem - marmeláda má v kuchyni široké využití. Běžně se připravují marmelády domácí, protože když je něco domácí, chutná to mnohem lépe. Je však naprosto normální, že se někdy nepodaří.

Jak poznat zkaženou marmeládu?

Důvodů, proč se marmeláda zkazila, může být mnoho. Špatně omyté ovoce, nedostatečně sterilizované sklenice, stará víčka, která už netěsní, opakované ochutnávání marmelády stejnou lžičkou, nesprávné skladování. Zkaženou marmeládu musíte bohužel vyhodit.

  • Že je s marmeládou něco v nepořádku, můžete poznat ještě před jejím otevřením. Pokud je víčko nafouklé, uniká z něj vzduch a marmeláda syčí, ovoce ve sklenici začalo kvasit. 
  • Při otevírání marmelády musíte slyšet typické „plop“. To značí, že víčko bylo dostatečně utažené, a do sklenice se tak nemohl dostat žádný vzduch.
  • Marmeládu otevřete a uvidíte plíseň. Takto zasaženou marmeládu vyhoďte, nestačí pouze odebrat plíseň z povrchu. Plíseň sice nevidíte, ale kontaminovaná je celá sklenice.
  • Zkaženou marmeládu můžete také odhalit, když k ní přičichnete, nebo ji jednoduše ochutnáte. Pokud cítíte nepříjemný zápach, případně vám chuť marmelády připadá nějak zvláštní, raději ji vyhoďte.

Kdybyste zkaženou marmeládu snědli, nejspíš by se vám nic nestalo. Nebezpečná pro vaše zdraví je však opakovaná konzumace zkažených potravin. Proto vždy, když si nezávadností marmelády nebudete jistí, raději neváhejte a marmeládu vyhoďte. Příště si při výrobě marmelády dávejte větší pozor na dodržování hygienických postupů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky