Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestky dozrávají koncem léta a začátkem podzimu, v závislosti podle odrůd, počasí i oblasti, ve které je pěstujeme. Předčasně sklizené jsou málo sladké a jejich chuť je nevalná. Poradíme, jak poznat správnou zralost a kdy švestky zpracovat.

Švestky se řadí mezi peckoviny, na teplotu jsou sice méně náročné než meruňky nebo broskve, přesto mají rády teplo. Švestky dozrávají podle odrůd, obvykle během srpna a září. Po utržení již nezrají nebo jen stěží, proto je raději necháváme na stromech dojít až do plné zralosti. Takové jsou nejchutnější.

Kdy jsou švestky zralé

Na zahradách pěstujeme pravé švestky a pološvestky, a to v různých odrůdách. Jejich správnou zralost poznáme na pohled, na dotyk i podle chuti.

  • Správně zralé švestky jsou pevné, ale když je lehce stiskneme mezi prsty, tak cítíme mírnou pružnost. Jejich vůně i chuť je příjemná a sladká. 
  • Nezralé švestky jsou pevné, bez známek pružnosti, jejich chuť je nakyslá, mají v sobě málo sladkosti. Na nezralých švestkách si nepochutnáme. 
  • Přezrálé švestky již měknou až příliš, někdy se začínají dokonce kazit a zahnívat.
  • Dříve obvykle dozrávají pološvestky, které mají trochu jiný tvar než pravé švestky, jsou kulatější, nejsou tak protáhlé. I jejich chuť je mírně odlišná.
  • Pravé švestky dozrávají většinou o něco později, mají protáhlý tvar a typickou "švestkovou" chuť.
  • Na kompoty a na mražení trháme švestky, které jsou sice zralé a sladké, ale zatím nejsou příliš měkké - zachovávají si pevnost.
  • Na povidla i na sušení sklízíme švestky teprve tehdy, když jsou hodně zralé až přezrálé - mají v sobě totiž dostatek přirozené sladkosti a není je potřeba zbytečně přislazovat.
  • Tip: Švestky, které jsou červivé, jsou při jemném stisknutí v některých místech změklé až příliš. Podle toho poznáme, že se v nich červík utábořil a plody se na zpracování už nehodí. 
Správně zralé švestky sklízíme do košíků a doma je brzy zpracujeme - ideálně ještě ten den, kdy jsme je utrhli. Druhý den po utržení se již občas objeví kazící se švestka a v dalších dnech nekvalitních švestek přibývá.
Podle následujícího videa si můžete upéct výbornou švestkovou buchtu.
Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky