Jak poznat zralé vlašské ořechy? Poradíme, kdy je potřeba úrodu sklidit
Vlašské ořechy jsou semena plodů ořešáku, mohutného stromu, který pěstují hlavně majitelé větších venkovských zahrad. Strom se dožívá mnoha let a rok od roku je sklizeň ořechů vyšší. Se sklizní ořechů je to trochu jiné než se sklizní ovoce, proto nezkušení mohou snadno chybovat.
Během sezóny ořechy rostou a vyvíjí se v silné zelené slupce. Začátkem podzimu zelená slupka začíná tmavnout a praskat, zpočátku je pouze pootevřená a později z ní ořechy vyklouznou a spadnou na zem pod strom. Pak je musíme dosušit. Období "pootevřené slupky" je nejlepší neuspěchat, protože na stromě se vysouší ořechy úplně nejlépe, zvlášť když svící slunce a povívá větřík.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak poznat zralé ořechy
Zralé ořechy poznáme na první pohled. Jednoduše řečeno - leží pod stromem a čekají na to, až je posbíráme. Sbíráme je v rukavicích (protože výrazně barví) a rovnáme do košů.
- Ořechy sklízíme obvykle koncem září a v první polovině října. Během té doby postupně opadávají. Koncem října již bývají ranní mrazíky, které ořechy obvykle znehodnotí.
- Zralost ořechů na stromech není potřeba kontrolovat ochutnáváním (jako např. u podzimních jablek). Nesklízíme je totiž ze stromů, ale čekáme, až samy spadnou. Teprve tehdy jsou dostatečně zralé a také částečně vysušené.
- Ořechy padají obvykle bez slupky nebo s částečně pootevřenou slupkou, jen výjimečně padají v uzavřené slupce. Vrchní zelené slupky z ořechů co nejdříve odstraníme.
- Ořechy, které spadnou pod strom, je potřeba brzy (ideálně během jednoho dne) posbírat a vysušit. Pokud zůstanou pod stromem déle, nasávají vlhko a jsou pak náchylné k plesnivění.
- Čerstvé nevysušené ořechy chutnají trochu jinak, než jsme zvyklí u těch suchých. Jsou měkčí a mají mírně nahořklou chuť. Tato chuť není známkou nezralosti, ale čerstvosti, po usušení už budou ořechy chutnat jako obvykle.
- Přemýšlíte, jestli by se nedala sklizeň nějak urychlit? Někdy se ořechy sráží např. dlouhými rahny (dřevěnými tyčemi). Popadají přitom ořechy otevřené i uzavřené. Sklizní ořechů v zelených slupkách si vlastně přiděláme práci - musíme je vyloupat, nejlépe pomocí ostrého nožíku, a pak teprve vysoušet. Jejich vysoušení je náročnější. Srážení ořechů má smysl tehdy, když už velká část ořechů popadala, a počasí je nevalné, třeba i deštivé.
- Ořechy, které leží pod stromem, jsou sice zralé, ale musí se před uskladněním důkladně vysušit. Při okamžitém uskladnění (bez vysušení) začnou během několika dnů plesnivět. Sušení ořechů může probíhat na slunci, v elektrické sušičce nebo v teplém domácím prostředí např. u kamen.
Komentáře