Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lilek je další z oblíbených druhů plodové zeleniny. Rostliny mají rády teplo a výživnou půdu, pěstujeme je hlavně v teplejších oblastech, ale daří se jim také ve sklenících nebo fóliovnících. Začátečníkům by mohlo pomoci několik rad.

Lilek potřebuje k růstu a plození teplo a slunce. Rostliny pěstujeme na osluněných záhonech a dbáme o dostatečnou závlahu. Na rostlinách se mohou objevit mandelinky, stejně jako na bramborách. Vybereme si vhodnou odrůdu pro naši oblast, abychom se brzy dočkali chutných plodů. I v chladnějších oblastech můžeme vypěstovat např. odrůdu Kvapík od Permasemínek, která se vyznačuje rychlým růstem a včasným plozením.

Kdy začít sklízet lilek

Z atraktivních květů lilku se brzy začnou v příhodných podmínkách tvořit plody. Většinou si je představujeme jako tmavě fialové, ale mohou mít i jiné barvy, v závislosti na odrůdách (bílá, zelená, oranžová, žíhaná).

  • Pro plodovou zeleninu všeobecně platí, že když sklízíme včas její plody, rostliny mohou svou sílu věnovat tvorbě a růstu dalších plodů. 
  • Sklizeň lilku začíná obvykle v průběhu srpna, ale záleží na pěstované odrůdě a na počasí. Např. plody výše zmíněné odrůdy Kvapík lze sklízet už v červenci.
  • Plody lilku sklízíme postupně, jak dorůstají, až do příchodu prvních mrazíků. Sledujeme předpověď a když očekáváme ochlazení, lilky včas otrháme, aby chlad plody neznehodnotil. 
  • Většinou se doporučuje na jedné rostlině ponechat pouze 5–7 plodů, které se pak mohou dobře vyvíjet. Rostlina potřebuje svou sílu věnovat jejich růstu, proto jí to umožníme a zbytek plodů odstraníme. Opět ale záleží na konkrétní odrůdě - řídíme se vždy doporučeními, která pro ni platí. Informace zjistíme buď na sáčcích od semínek nebo na internetu.
  • Plody ve správné zralosti jsou pevné a tvrdé, ale zároveň mírně elastické (pružné) na dotyk. Mají lesklý a hladký povrch. Dužina je pevná a kvalitní, bez zahnědlých a změklých částí.
  • Starší lilek začíná uvnitř houbovatět a místy dokonce hnědnout. Povrch je matný, místy změklý, lilek se někdy začíná i kazit.
  • Zralé plody lilku odřezáváme nožem (nebo odstřihujeme pomocí zahradnických nůžek) a co nejdříve je spotřebujeme. Přebytek plodů lilku můžeme zavařit nebo zmrazit.
  • Lilek se nehodí k dlouhému skladování. Volně položené plody se brzy kazí. Skladujeme je při teplotě 7–10 °C po dobu dvou týdnů. ( Z knihy Pěstování a použití méně známých zelenin - L. Kott, J. Moravec)

Lilek je výbornou surovinou pro kuchyňskou úpravu. Hodí se k pečení, smažení i grilování. Konzumovat můžeme i slupku. Někdy se plátky lilku nechávají před použitím vypotit, obdobně jako cuketa.

Podle následujícího videoreceptu můžete připravit lilkovou pomazánku:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky