Jak poznat správně zralý lilek? Správně zralý je chutný, ale přezrálý má nízkou kvalitu
Lilek je další z oblíbených druhů plodové zeleniny. Rostliny mají rády teplo a výživnou půdu, pěstujeme je hlavně v teplejších oblastech, ale daří se jim také ve sklenících nebo fóliovnících. Začátečníkům by mohlo pomoci několik rad.
Lilek potřebuje k růstu a plození teplo a slunce. Rostliny pěstujeme na osluněných záhonech a dbáme o dostatečnou závlahu. Na rostlinách se mohou objevit mandelinky, stejně jako na bramborách. Vybereme si vhodnou odrůdu pro naši oblast, abychom se brzy dočkali chutných plodů. I v chladnějších oblastech můžeme vypěstovat např. odrůdu Kvapík od Permasemínek, která se vyznačuje rychlým růstem a včasným plozením.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy začít sklízet lilek
Z atraktivních květů lilku se brzy začnou v příhodných podmínkách tvořit plody. Většinou si je představujeme jako tmavě fialové, ale mohou mít i jiné barvy, v závislosti na odrůdách (bílá, zelená, oranžová, žíhaná).
- Pro plodovou zeleninu všeobecně platí, že když sklízíme včas její plody, rostliny mohou svou sílu věnovat tvorbě a růstu dalších plodů.
- Sklizeň lilku začíná obvykle v průběhu srpna, ale záleží na pěstované odrůdě a na počasí. Např. plody výše zmíněné odrůdy Kvapík lze sklízet už v červenci.
- Plody lilku sklízíme postupně, jak dorůstají, až do příchodu prvních mrazíků. Sledujeme předpověď a když očekáváme ochlazení, lilky včas otrháme, aby chlad plody neznehodnotil.
- Většinou se doporučuje na jedné rostlině ponechat pouze 5–7 plodů, které se pak mohou dobře vyvíjet. Rostlina potřebuje svou sílu věnovat jejich růstu, proto jí to umožníme a zbytek plodů odstraníme. Opět ale záleží na konkrétní odrůdě - řídíme se vždy doporučeními, která pro ni platí. Informace zjistíme buď na sáčcích od semínek nebo na internetu.
- Plody ve správné zralosti jsou pevné a tvrdé, ale zároveň mírně elastické (pružné) na dotyk. Mají lesklý a hladký povrch. Dužina je pevná a kvalitní, bez zahnědlých a změklých částí.
- Starší lilek začíná uvnitř houbovatět a místy dokonce hnědnout. Povrch je matný, místy změklý, lilek se někdy začíná i kazit.
- Zralé plody lilku odřezáváme nožem (nebo odstřihujeme pomocí zahradnických nůžek) a co nejdříve je spotřebujeme. Přebytek plodů lilku můžeme zavařit nebo zmrazit.
- Lilek se nehodí k dlouhému skladování. Volně položené plody se brzy kazí. Skladujeme je při teplotě 7–10 °C po dobu dvou týdnů. ( Z knihy Pěstování a použití méně známých zelenin - L. Kott, J. Moravec)
Lilek je výbornou surovinou pro kuchyňskou úpravu. Hodí se k pečení, smažení i grilování. Konzumovat můžeme i slupku. Někdy se plátky lilku nechávají před použitím vypotit, obdobně jako cuketa.
Podle následujícího videoreceptu můžete připravit lilkovou pomazánku:
Komentáře