Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybíz patří k nejčastěji pěstovaným druhům drobného ovoce na našich zahradách. Správně stříhané keře, kterým dopřejeme dobrou výživu a pěstujeme je na vhodném stanovišti, přináší rok co rok bohatou úrodu kvalitních plodů. Kdy jsou plody vhodné ke sklizni?

Péče o keříky je nenáročná a přitom vzrostlé keře přináší bohatý užitek. Tyto dřeviny by neměly chybět ani na malých zahradách. Nejoblíbenější je červený rybíz, ale pěstujeme také černý a žlutý. Rybíz se uplatní především v marmeládách, ceněný je pro vysoký obsah pektinu, který napomáhá správnému rosolovatění. Ve směsích ovoce nahradí i koupené přípravky.

Jak poznat zralý rybíz

Zralý rybíz je krásně zbarvený. Plody na dobře osluněných keřích dozrávají dříve než na keřích, které jsou část dne zastíněné. Navíc rychleji zrají plody na horní části keřů, ale plody, které jsou schované, dozrávají později. Z toho důvodu keře často neotrháme naráz, ale sklízíme je postupně.

  • Rybíz (rozdíly jsou v odrůdách) začíná dozrávat koncem června a vhodný ke sklizni bývá v první polovině července, vždy však v závislosti na počasí a oblasti, ve které žijeme.
  • Zralý červený rybíz je krásně narostlý a vybarvený, na kuličkách nejsou zelené části. Chuť rybízu je příjemná, sladkokyselá - s určitou kyselostí u rybízu musíme počítat. Zralý rybíz se dobře trhá a je plný šťávy. Pokud necháme červený rybíz přezrát, neopadá, jen bude postupně zasychat - i takový rybíz lze používat v průběhu léta do moučníků.
  • Zralý černý rybíz je krásně vybarvený a tmavý, kuličky jsou pěkně narostlé. Tento rybíz je náchylný k opadávání, proto ho musíme sklidit včas. Zralý černý rybíz se velmi snadno trhá a na rozdíl od červeného rybízu jsou na jednotlivých kranečcích zároveň dobře vyzrálé i nezralé bobulky, proto plody někdy sklízíme postupně - po "kuličkách". Tento rybíz je výborný na džem připravovaný zasyrova.
  • Žlutý rybíz je při zralosti pěkně vybarvený, kuličky nesmí být zelené. Při zralosti neopadává, ale pokud ho včas nesklidíme, postupně zasychá, stejně jako rybíz červený.

Sklizený rybíz co nejdříve zpracujeme. Můžeme ho velmi snadno zmrazit, uvařit z něj marmeládu nebo využít na sirup. A výborné jsou nejrůznější rybízové moučníky, které z rybízu rády připravovaly už i naše maminky a babičky. Můžete vyzkoušet zasněženou rybízovou buchtu, je to náramná pochoutka.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie