Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

S domácí pekárnou začínáte, a není vám zcela jasné, co a jak udělat? Každý z nás touží po dokonale upečeném, nadýchaném chlebu nebo mazanci. K tomu je nutné dodržet několik jednoduchých pravidel, se kterými vám poradíme.

Domácí pekárna je velice užitečný kuchyňský přístroj. Pekárna nejen uhněte těsta, která později upečeme klasicky v troubě, ale zvládne zcela sama uhníst a upéct chleba, zapéct těstoviny, vyrobit jogurt, vyškvařit sádlo nebo uvařit marmeládu.

Jak s pekárnou pracovat

Práce s domácí pekárnou má svá pravidla. Pokud je dodržíte, je téměř jisté, že se vám podaří upéct krásný, nadýchaný chleba nebo sladký mazanec.

  1. Vybereme si osvědčený recept, připravíme a přesně navážíme všechny potřebné suroviny.
  2. Čistou formu pevně usadíme do pekárny a dáme do ní všechny suroviny. Vkládáme či vlijeme je v pořadí tekuté, sypké, sůl můžete sypnout do tekutin hned jako první. Nahoru, na mouku položíme či vsypeme droždí tak, aby nepřišlo do styku s tekutinou.
  3. Vybereme potřebný program pekárny, navolíme velikost chleba a barvu kůrky, a pekárnu zapneme.
  4. Během programu můžeme z těsta vyndat háky. Nezapečou se do chleba a ve střídě po nich zbudou menší dírky. Háky vytahujeme jen před 3. kynutím (po něm už následuje pečení), ve vodě nebo oleji namočenými prsty. Těsto odhrneme, háky vytáhneme a pokud to nejde, opatrně si pomůžeme jejich nadzvednutím vidličkou. Těsto bez háků urovnáme, zavřeme víko a necháme program dojet.
  5. Konec práce ohlásí pekárna pípnutím. Chléb v ní necháme ještě 5 minut odpočinout, pak formu rukou v chňapce vytáhneme a chleba z ní vyklopíme na stůl. Necháme ho vychladnout na drátěné podložce, kde větrá i odspodu.

Každý, kdo dbá na tato jednoduchá pravidla, se zanedlouho od pekárny dočká nádherně vonícího chleba nebo nadýchaného mazance. A my vám přejeme jen dokonalé pečivo!

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky