Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fondán je cukrová hmota, která se používá v cukrářské výrobě. Řídkou směs využijeme jako polevu - po zaschnutí je křehká jako sklo. Hustý fondán je zase jemný a tvárný a slouží jako potahovací a tvarovací hmota.

Fondán je oblíbená cukrová poleva a potahovka. Na rozdíl od marcipánu, který má nažloutlou až béžovou barvu, je základní fondán bílý, proto se nejčastěji používá na zdobení svatebních dortů a zákusků. Hodí se i na barvení jedlými potravinářskými barvami, díky kterým získá jasné a čisté odstíny pro mnoho možností dekorování.

Jak pracovat s koupeným fondánem

Fondán si můžeme připravit doma, ale pro začátečníky je vhodnější ten kupovaný, který seženeme v mnoha větších obchodech a v potřebách pro cukráře:

  • Fondán je k dostání v mnoha příjemných barvách a v několika gramážích. Pokud se chystáme zdobit svůj první dort, je vhodnější poradit se s někým zkušeným, kdo nám spočítá, kolik hmoty potřebujeme na konkrétní velikost dortu.
  • Větší množství fondánu potřebujeme na potažení dortu a menší kousky na dekorace a figurky. Nezapomeneme na míchání barevných fondánů, díky čemuž vzniknou různé odstíny bez zbytečného kupování další hmoty.
  • Fondán se zpracovává pouhým ručním hnětením - doporučujeme použít cukrářské rukavice kvůli hygieně a nečistotám na rukách. Nikdy nepoužíváme ředění vodou ani bílkem a nesnažíme se hmotu rozehřát v mikrovlnce. 

Zbylý fondán zabalíme do fólie a uložíme ve vzduchotěsné dóze do chladu. Před dalším použitím (například na zákusky, cupcaky nebo perníčky) vyndáme fondán s předstihem do tepla - ztuhlý se hůře zpracovává. Fondánovou polevu uchováváme v kelímcích s víčkem, před zdobením ji na 5 sekund nahřejeme a prošleháme.

Komentáře

Další tipy a triky