Jak pracovat se strojkem na cukroví? Je to jednodušší než vykrajovat složité tvary
Strojek na cukroví je vlastně starý kovový mlýnek na maso se dvěma nástavci. Takový mlýnek vlastnila kdysi každá domácnost a kromě masa pomocí něj připravovala i vánoční cukroví, které nemělo chybu.
Strojek na cukroví není nic jiného než kovový mlýnek na maso se speciálními pomůckami. Tou je plechový zvonek, kterým nahradíme děrovanou průtlačnou destičku v mlýnku. Do otvorů ve zvonku zasuneme kovový pásek, ve kterém je 5 různých otvorů, přes které můžeme tvarovat libovolné druhy a tvary cukroví.
Jak pracovat se strojkem na cukroví
Připravíme si těsto podle receptů na strojkové cukroví:
- Mlýnek na maso upevníme na stůl a zepředu vyjmeme průtlačnou destičku (kolečko s otvory). Přiložíme zvonek a připevníme ho kolečkem se závitem. Úzké dlouhé otvory po stranách zvonku jsou nyní připraveny k zasunutí pásku.
- Do horního otvoru ve strojku vkládáme kousky těsta a točíme klikou stejně jako při mletí masa. Po chvíli začne vylézat ze strojku pás těsta podle zvoleného tvaru (pásek se dá lehce posunout a tvar změnit v průběhu mletí).
- Pásek těsta uřízneme nožem podle zvolené délky - například na šířku prstů - proto je lepší, aby práci vykonávali dva - jeden se stará o těsto a točení klikou, druhý o odkrajování pásků těsta a konečné tvarování cukroví.
Co dělat, když nemáme strojek na cukroví
Víme, jak se strojkem pracuje a nemáme ho - jak si poradit?
- Pokud strojek nevlastníme a nemůžeme si ho ani půjčit, nemusíme se vzdávat. Připravíme si řidší nebo měkčí těsto, které pak ze sáčku s řezanou špičkou stříkáme na plech do tvarů, které potřebujeme. Pokud máme plátěné sáčky, dáme jim přednost, abychom se vyhnuli protržení plastového sáčku.
- Lis na cukroví (extrudér) má několik destiček, přes které můžeme řidší těsto protlačit do mnoha krásných tvarů. Lisy jsou dvoupákové, kdy obě páky stlačujeme k sobě nebo jednopákové, kdy páku stlačujeme jen směrem dolů. Výhodou jsou zdobičky, kdy tím samým způsobem můžeme cukroví ozdobit.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře