Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Strojek na cukroví je vlastně starý kovový mlýnek na maso se dvěma nástavci. Takový mlýnek vlastnila kdysi každá domácnost a kromě masa pomocí něj připravovala i vánoční cukroví, které nemělo chybu.

Strojek na cukroví není nic jiného než kovový mlýnek na maso se speciálními pomůckami. Tou je plechový zvonek, kterým nahradíme děrovanou průtlačnou destičku v mlýnku. Do otvorů ve zvonku zasuneme kovový pásek, ve kterém je 5 různých otvorů, přes které můžeme tvarovat libovolné druhy a tvary cukroví.

Jak pracovat se strojkem na cukroví

Připravíme si těsto podle receptů na strojkové cukroví: 

  • Mlýnek na maso upevníme na stůl a zepředu vyjmeme průtlačnou destičku (kolečko s otvory). Přiložíme zvonek a připevníme ho kolečkem se závitem. Úzké dlouhé otvory po stranách zvonku jsou nyní připraveny k zasunutí pásku.
  • Do horního otvoru ve strojku vkládáme kousky těsta a točíme klikou stejně jako při mletí masa. Po chvíli začne vylézat ze strojku pás těsta podle zvoleného tvaru (pásek se dá lehce posunout a tvar změnit v průběhu mletí).
  • Pásek těsta uřízneme nožem podle zvolené délky - například na šířku prstů - proto je lepší, aby práci vykonávali dva - jeden se stará o těsto a točení klikou, druhý o odkrajování pásků těsta a konečné tvarování cukroví.

Co dělat, když nemáme strojek na cukroví

Víme, jak se strojkem pracuje a nemáme ho - jak si poradit?

  • Pokud strojek nevlastníme a nemůžeme si ho ani půjčit, nemusíme se vzdávat. Připravíme si řidší nebo měkčí těsto, které pak ze sáčku s řezanou špičkou stříkáme na plech do tvarů, které potřebujeme. Pokud máme plátěné sáčky, dáme jim přednost, abychom se vyhnuli protržení plastového sáčku.
  • Lis na cukroví (extrudér) má několik destiček, přes které můžeme řidší těsto protlačit do mnoha krásných tvarů. Lisy jsou dvoupákové, kdy obě páky stlačujeme k sobě nebo jednopákové, kdy páku stlačujeme jen směrem dolů. Výhodou jsou zdobičky, kdy tím samým způsobem můžeme cukroví ozdobit.
Strojkové cukroví má 3D tvar a je křehčí a nadýchanější než vykrajované. Hodí se pro přípravu lineckých banánků, kokosových rohlíčků a vanilkových věnečků.
 
Pro strojkové linecké banánky je strojek na cukroví velice důležitý. Pokud jste nikdy práci se strojkem neviděli, bude pro vás náš videorecept velkou výzvou a inspirací:

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli