Jak přeudit špekáčky v domácí udírně? Díky uzení získají krásnou barvu a chuť
Ke každému létu neodmyslitelně patří také vůně opečených špekáčků, které se umějí nad plamenem rozvinout jako růžičky. Až ochutnáte špekáček čerstvě vytažený z udírny, budete překvapení, jak taková dobrota může chutnat.
Špekáčky se tradičně vyrábějí ze směsi hovězího a vepřového masa, ze špeku a koření, jednotlivé špekáčky pak od sebe oddělují šňůrky. Masová směs se plní do přírodních střívek a ty se vážou potravinářským motouzem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak přeudit špekáček
Vyrobit si domácí špekáček není žádná velká věda. U domácích špekáčků máme jistotu, jaké suroviny obsahují - připravujeme je bez zbytečných náhražek a dochucovadel.
- Připravené špekáčky vložíme do udírny vyhřáté zhruba na 72 °C a udíme k zabarvení lehce dozlatova po dobu 2 až 3 hodin.
- Po požadovaném zabarvení špekáčky z udírny vyndáme a vložíme na odvaření do hrnce s teplou vodou (cca 72 °C), necháme odvářet po dobu jedné hodiny.
- Po odvaření špekáčky ihned vychladíme, nejlépe napuštěním studené vody do hrnce, ve kterém jsme odvářeli. Teplotu při uzení a také teplotu vody při odváření neustále hlídáme, má se pohybovat mezi 70 až 75 °C.
Pojďte si připravit báječný oběd podle videoreceptu - pečené špekáčky s bramborami. Napište nám do komentáře, jak se vám jednoduchý recept líbil.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Výroba domácích špekáčků krok za krokem: Výsledek se s kupovanými nedá srovnávat
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Komentáře