Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ke každému létu neodmyslitelně patří také vůně opečených špekáčků, které se umějí nad plamenem rozvinout jako růžičky. Až ochutnáte špekáček čerstvě vytažený z udírny, budete překvapení, jak taková dobrota může chutnat.

Špekáčky se tradičně vyrábějí ze směsi hovězího a vepřového masa, ze špeku a koření, jednotlivé špekáčky pak od sebe oddělují šňůrky. Masová směs se plní do přírodních střívek a ty se vážou potravinářským motouzem.

Jak přeudit špekáček

Vyrobit si domácí špekáček není žádná velká věda. U domácích špekáčků máme jistotu, jaké suroviny obsahují - připravujeme je bez zbytečných náhražek a dochucovadel.

  1. Připravené špekáčky vložíme do udírny vyhřáté zhruba na 72 °C  a udíme k zabarvení lehce dozlatova po dobu 2 až 3 hodin.
  2. Po požadovaném zabarvení špekáčky z udírny vyndáme a vložíme na odvaření do hrnce s teplou vodou (cca 72 °C), necháme odvářet po dobu jedné hodiny.
  3. Po odvaření špekáčky ihned vychladíme, nejlépe napuštěním studené vody do hrnce, ve kterém jsme odvářeli. Teplotu při uzení a také teplotu vody při odváření neustále hlídáme, má se pohybovat mezi 70 až 75 °C.   

Pojďte si připravit báječný oběd podle videoreceptu - pečené špekáčky s bramborami. Napište nám do komentáře, jak se vám jednoduchý recept líbil. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky