Jak přidat kopřivy do polévky? Dodají jí živiny a svěží zelenou barvu

Na kopřivy v zahrádkách často nahlížíme jako na plevel, kterého je třeba se zbavit, nicméně kopřivy jsou užitečnou bylinkou plnou vitamínů. V kuchyni mají mnohostranné využití od nápojů, pest, nádivek, omáček i skvělých jarních polévek.
Jaro je ideálním obdobím pro sběr mladých kopřiv, které mají křehké lístky obsahující mnoho vitamínů a minerálů. Na sběr používáme rukavice, abychom se vyhnuli popálení. Doma je kopřivy dobré spařit horkou vodou, čímž je zbavíme žahavosti a připravíme pro další použití v kuchyni, hodí se třeba na přípravu polévky, která má díky kopřivám netradiční a lahodou chuť.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak přidat kopřivy do polévky
Kopřivy skvěle chuťově obohatí vývary, bramboračky a zeleninové polévky, kde se dají zkombinovat s dalšími jarními bylinkami a česnekem. Na zjemnění můžeme přidat smetanu, která kopřivám také sluší. A jak na to?
- Mladé lístky kopřiv opláchněte a poté krátce spařte horkou vodou. Pak je ihned propláchněte v cedníku studenou vodou a nechte okapat.
- Nakrájejte kopřivy na malé kousky.
- Odstavte polévku z ohně a kopřivy přidejte do horké hotové polévky. Kopřivy si díky tomu zachovají všechny živiny.
- Krémovou polévku s kopřivami můžete rozmixovat tyčovým mixérem. Získá krásnou zelenou barvu.
A jak využít zbylé kopřivy? Připravte si zdravý domácí kopřivový sirup, který využijete do limonád i jako sladidlo do čaje. Celý postup můžete zhlédnout v našem videonávodu.
Komentáře