Lavaš: Arménské chlebové placky jsou rychle hotové a snadno nahradí i tortilly
Arménský chléb lavaš je často přirovnávaný k palačince nebo tortille. Chuťově je neutrální, a proto se skvěle hodí k různým masovým i zeleninovým směsím, nebo také k ochuceným jogurtům. Chutná i jen tak, potřený medem.
Nekynuté chlebové placky lavaš se mimo jiné skvěle hodí k nejrůznějším pomazánkám a dipům, zabalit do nich lze např. i kousky grilovaného masa nebo sýru, fantazii se meze nekladou. A jak placky připravit? To se dozvíte na následujících řádcích.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit arménský lavaš
Příprava těchto placek je natolik snadná, že už žádné podobné nikdy nekoupíte:
- Potřebujete jen minimum ingrediencí: 195 g hladké mouky, 360 ml vody, ½ lžičky soli a olivový olej k potření pánve.
- Z mouky, vody a soli vymíchejte těsto. Nelekejte se, je řídké, ale přesně takto má vypadat, je podobné tomu palačinkovému.
- Na rozehřátou pánev potřenou trochou oleje vlijte menší naběračku těsta a jemnými pohyby ruky, ve které držíte pánev, ho rovnoměrně rozprostřete po celém jejím povrchu.
- Při střední teplotě opékejte placky do zlatavé barvy. Poté je můžete nechat chvíli odpočinout přikryté vlhkou utěrkou (namočte ji do studené vody a následně řádně vyždímejte), aby chlebové placky zůstaly vláčné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Komentáře