Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Černý bez je mohutný keř, ze kterého sbíráme především jeho květy, které velmi intenzivně voní. Připravit z nich můžeme svěží limonádu či sirup, přidat je do marmelády nebo také nasušit na čaj. Poradíme s přípravou limonády.

Květy černého bezu mají velmi silné aroma a báječně se hodí především do nápojů. Mimo jiné možnosti využití je můžeme obalit v těstíčku a usmažit, této pochoutce se lidově říká "kosmatice" - vyznačuje se typickou načechraností a křupavostí.

Jak připravit bezovou limonádu

Na osvěžující nápoj budeme potřebovat: 5 květů černého bezu, dále 100–200 g cukru krupice, 1 větší citrón, 2 lžíce octa, 3 l vody a větší sklenici.

  1. Po uplynutí doby nálev přecedíme přes cedník s plátnem
  2. Hotový nápoj přelijeme do sklenice, ozdobíme plátkem citronu nebo snítkou máty a můžeme podávat.

Pokud se vám povedlo nasbírat větší množství bezového květu, můžete si do zásoby připravit také oblíbený bezový sirup. Podle tohoto videoreceptu jej zvládne každý:

 

Komentáře

Další tipy a triky