Jak upéct biskupského beránka? Jemné šlehačkové těsto je plné kandovaného ovoce
Biskupský chlebíček je báječný moučník, plný oříšků a kandovaného ovoce, pochutnávat si na něm můžeme kdykoli během roku. Pokud se nemůžete rozhodnout, jestli na Velikonoce upéct beránka či chlebíček, vyzkoušejte propojenou variantu - biskupského beránka.
Pečení beránka patří mezi nejstarší tradice, na které se každoročně těšíme. Velikonoční beránek může mít mnoho podob a mleté ořechy či kokos posunou chuťově těsto na vyšší úroveň, proto je biskupský beránek tak oblíbený.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct biskupského beránka
Biskupský beránek je na přípravu snadný a pohled upoutá ihned po rozkrojení. Kandované ovoce a ořechy vytvoří dokonalou barevnou mozaiku.
Na přípravu 1 beránka budete potřebovat tyto suroviny:
- Nejprve vymažte formu na beránka máslem a vysypejte hrubou moukou. Poté rozehřejte troubu na 170 °C.
- Dále oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte pevný sníh.
- Žloutky smíchejte s cukrem a vyšlehejte do pěny.
- Mouku smíchanou s kypřicím práškem prosejte pomocí síta a přidejte je k vyšlehaným žloutkům. Dále přidejte také strouhanou citrónovou kůru a důkladně promíchejte.
- Do těsta přidejte smetanu, mandle, kandované ovoce a také čokoládu. Znovu pečlivě promíchejte.
- Na závěr postupně přimíchejte sníh z bílků.
- Těsto vlijte do vysypané formy a vložte do vyhřáté trouby. Beránka pečte na 170 °C přibližně 50 minut dozlatova. Pomocí špejle vyzkoušejte, zda je dostatečně propečený.
- Upečeného beránka vytáhněte z trouby a nechte 5–10 minut odpočívat. Poté ho opatrně vyklopte z formy.
- Vychladlého beránka ozdobte moučkovým cukrem a uvažte mu kolem krku barevnou mašli.
Pojďte si vyzkoušet podle úvodního videoreceptu tohoto nezvyklého beránka plného chutného ovoce a ořechů, který provoní celý dům. Beránka můžete také polít hladkou čokoládovou polevou a dozdobit hřebíčky místo očí.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře