Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Biskupský chlebíček je báječný moučník, plný oříšků a kandovaného ovoce, pochutnávat si na něm můžeme kdykoli během roku. Pokud se nemůžete rozhodnout, jestli na Velikonoce upéct beránka či chlebíček, vyzkoušejte propojenou variantu - biskupského beránka.

Pečení beránka patří mezi nejstarší tradice, na které se každoročně těšíme. Velikonoční beránek může mít mnoho podob a mleté ořechy či kokos posunou chuťově těsto na vyšší úroveň, proto je biskupský beránek tak oblíbený.

Jak upéct biskupského beránka

Biskupský beránek je na přípravu snadný a pohled upoutá ihned po rozkrojení. Kandované ovoce a ořechy vytvoří dokonalou barevnou mozaiku.

Na přípravu 1 beránka budete potřebovat tyto suroviny

  1. Nejprve vymažte formu na beránka máslem a vysypejte hrubou moukou. Poté rozehřejte troubu na 170 °C.
  2. Dále oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte pevný sníh.
  3. Žloutky smíchejte s cukrem a vyšlehejte do pěny.
  4. Mouku smíchanou s kypřicím práškem prosejte pomocí síta a přidejte je k vyšlehaným žloutkům. Dále přidejte také strouhanou citrónovou kůru a důkladně promíchejte.
  5. Do těsta přidejte smetanu, mandle, kandované ovoce a také čokoládu. Znovu pečlivě promíchejte.
  6. Na závěr postupně přimíchejte sníh z bílků.
  7. Těsto vlijte do vysypané formy a vložte do vyhřáté trouby. Beránka pečte na 170 °C přibližně 50 minut dozlatova. Pomocí špejle vyzkoušejte, zda je dostatečně propečený.
  8. Upečeného beránka vytáhněte z trouby a nechte 5–10 minut odpočívat. Poté ho opatrně vyklopte z formy.
  9. Vychladlého beránka ozdobte moučkovým cukrem a uvažte mu kolem krku barevnou mašli.

Pojďte si vyzkoušet podle úvodního videoreceptu tohoto nezvyklého beránka plného chutného ovoce a ořechů, který provoní celý dům. Beránka můžete také polít hladkou čokoládovou polevou a dozdobit hřebíčky místo očí.

Přejeme dobrou chuť.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli