Boloňská omáčka neobsahuje pouze rajčata. Poradíme vám, jak se připravuje
Boloňská omáčka je vydatný pokrm z mletého masa, pancetty, cibule, rajčat, mrkve a celeru, mnohdy s přídavkem červeného nebo bílého vína. Omáčka má silnou masitou chuť a podává se k těstovinám.
Pro mnoho lidí znamená boloňská, neapolská nebo milánská omáčka jedno a totéž - rajčatovou šťávou nebo kečupem polité a sýrem posypané špagety. Ve skutečnosti by se Italům zježily vlasy na hlavě - pro každou omáčku mají samostatný recept.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit boloňskou omáčku
Přípravu zvládneme v několika krocích:
- V kastrole rozehřejeme olej a na něm orestujeme do zlatova cibulku a pokrájenou pancettu. Přidáme nastrouhanou mrkev a pokrájený řapíkatý nebo bulvový celer. Směs opékáme asi dvě minuty, až začne pěkně vonět.
- Přidáme hovězí, telecí nebo vepřové maso, které za stálého míchání a oddělování kousků opečeme. Když zesvětlá, směs osolíme, opepříme, podlijeme mlékem (nebo vodou) a dusíme, dokud se tekutina neodpaří.
- Přisypeme pokrájená oloupaná rajčata nebo použijeme konzervovaná rajčata i s nálevem. Kdo má rád, podlije trochou bílého či červeného vína. Omáčku pomalu dusíme - musí jen probublávat, což trvá asi dvě hodiny.
- Boloňskou omáčku podáváme se špagetami, makaróny či širokými nudlemi. Na rozdíl od milánské omáčky se boloňská klade na těstoviny, nemíchá se do nich. Povrch pokrmu posypeme nastrouhaným parmezánem a ozdobíme bazalkou.
Na recept na boloňskou omáčku se můžete podívat v našem videu:
Komentáře