Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těstoviny s boloňskou omáčkou patří mezi nejznámější pokrmy s italským původem. Boloňská omáčka je tradičně připravovaná z mletého hovězího i vepřového masa v kombinaci s rajčaty, dochucuje se kořením.

Boloňská omáčka je nejčastěji servírovaná se špagetami či s širokými nudlemi a posypaná strouhaným parmezánem. Omáčku vaříme pozvolna, aby se rozvinula dokonalá vůně po přidaném víně, drceném česneku i koření.

Jak připravit boloňskou omáčku

Boloňská omáčka je známá na vícero způsobů, pro inspiraci jsme vám vybrali tento snadný recept:

  1. Na přibližně 5 porcí budete potřebovat
  2. Očistěte nejprve cibuli, česnek a také mrkev.
  3. Nyní nakrájejte na kostičky celer, cibuli, řapíkatý celer a slaninu. Česnek nakrájejte na tenké plátky.
  4. Na rozpáleném oleji orestujte slaninu a přidejte cibuli, kterou osmažíte do zesklovatění. Dále přidávejte k orestování česnek, řapík a mrkev.
  5. Do základu dejte mleté maso, ochuťte solí i pepřem a občas promíchejte, aby se maso neslepovalo.
  6. K masu nyní přilijte víno a po chvíli přidejte i rajčatový protlak. Omáčku chvíli provařte a přisypejte nakrájená rajčata.
  7. Pokud je třeba, přilijte trochu vývaru, ale pouze tolik, aby se maso mohlo dusit. Přikryté pokličkou vše poduste na mírném ohni, v případě potřeby směs osolte a opepřete.
  8. Na závěr omáčku dochuťte bazalkou a také oreganem. Hotovou omáčku podávejte s těstovinami.

Příprava lahodné boloňské omáčky zabere pouze pár minut a zaručeně s ní sklidíte velký úspěch u všech členů rodiny. S tou omáčkou snadno připravíte i chutné lasagne zapečené se sýrem.

Dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli