Jak uvařit boloňskou omáčku? Oblíbený italský pokrm si zamilují děti i dospělí
Těstoviny s boloňskou omáčkou patří mezi nejznámější pokrmy s italským původem. Boloňská omáčka je tradičně připravovaná z mletého hovězího i vepřového masa v kombinaci s rajčaty, dochucuje se kořením.
Boloňská omáčka je nejčastěji servírovaná se špagetami či s širokými nudlemi a posypaná strouhaným parmezánem. Omáčku vaříme pozvolna, aby se rozvinula dokonalá vůně po přidaném víně, drceném česneku i koření.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit boloňskou omáčku
Boloňská omáčka je známá na vícero způsobů, pro inspiraci jsme vám vybrali tento snadný recept:
- Na přibližně 5 porcí budete potřebovat
- Očistěte nejprve cibuli, česnek a také mrkev.
- Nyní nakrájejte na kostičky celer, cibuli, řapíkatý celer a slaninu. Česnek nakrájejte na tenké plátky.
- Na rozpáleném oleji orestujte slaninu a přidejte cibuli, kterou osmažíte do zesklovatění. Dále přidávejte k orestování česnek, řapík a mrkev.
- Do základu dejte mleté maso, ochuťte solí i pepřem a občas promíchejte, aby se maso neslepovalo.
- K masu nyní přilijte víno a po chvíli přidejte i rajčatový protlak. Omáčku chvíli provařte a přisypejte nakrájená rajčata.
- Pokud je třeba, přilijte trochu vývaru, ale pouze tolik, aby se maso mohlo dusit. Přikryté pokličkou vše poduste na mírném ohni, v případě potřeby směs osolte a opepřete.
- Na závěr omáčku dochuťte bazalkou a také oreganem. Hotovou omáčku podávejte s těstovinami.
Příprava lahodné boloňské omáčky zabere pouze pár minut a zaručeně s ní sklidíte velký úspěch u všech členů rodiny. S tou omáčkou snadno připravíte i chutné lasagne zapečené se sýrem.
Dobrou chuť.
Komentáře