Bulharská ljutenica: Tato zeleninová pomazánka je skvělá k pečivu i pod maso
Kdo při cestách po Bulharsku neochutnal jejich milovanou ljutenicu, jako by nebyl. Tuto zeleninovou směs, jejíž hlavní složkou jsou pečené papriky, Bulhaři naprosto zbožňují a nedají na ni dopustit. Připravte si ji s námi.
Co domácnost, to jiný recept. To platí nejen u nás, ale také v Bulharsku. Existují recepty na ljutenicu s lilkem, který ale patří spíše do ajvaru. Některé rodiny zase mají rádi její pikantní podobu, které docílí přidáním feferonek. Jaký je však její základ?
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit bulharskou ljutenicu
Na přípravu bulharské ljutenice potřebujete 2 kg rajčat, 3,5 kg červených paprik, 0,5 hrnku oleje, 1 lžíci soli, 3 lžíce cukru, 0,5 kg cibule, 5 stroužků česneku a 4 mrkve.
- Veškerou zeleninu předem omyjte a očistěte. Rozpůlené papriky (zbavené stopek i semínek) pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C dostatečně dlouho, aby se na nich vytvořily velké tmavé puchýře, které jsou žádoucí.
- Ještě teplé papriky přikryjte potravinářskou fólií a nechte hodinu odpočinout, díky tomu půjde lépe odstranit jejich slupka. Po vychladnutí je oloupejte.
- Rajčata lehce nařízněte do kříže, spařte a oloupejte, pokud nechcete mít v ljutenici slupky. V opačném případě není nutno rajčata nijak připravovat.
- Cibuli a mrkev nakrájejte a společně osmahněte na oleji ve velkém hrnci (ve kterém se bude následně vařit celá várka ljutenice).
- Oloupané papriky a rajčata pomelte v mlýnku na maso a přidejte do hrnce spolu se zbytkem oleje, česnekem, solí a cukrem. Poté směs vařte po tu dobu, dokud se nezredukuje přebytečná tekutina a nezíská požadovanou hustotu.
- Směs pravidelně míchejte, aby se nezačala přichytávat ke dnu hrnce.
- Hotová ljutenica je hustá a z části zůstává na vařečce. Pokud chcete mít co nejjemnější konzistenci této směsi, můžete ji nakonec "prohnat" tyčovým mixérem. Zkuste si připravit část hrubější a část jemnější.
- Hotovou ljutenicu vlijte do předem připravených a vysterilizovaných sklenic. Poté ji zavařte po dobu 20 minut - takto vydrží minimálně do další sezóny.
Ljutenica je v Bulharsku nejvíce využívaná k přípravě fazolového salátu, ke grilovanému masu (namísto dipů) nebo jako pomazánka na pečivo - u toho nevynechejte posypání balkánským sýrem. Jaké zkušenosti s ljutenicou máte vy?
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tvarohový dip k zelenině i masu
Přidáno před 14 hodinami
Husí prsa s podzimním ovocem
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí kousky podle asijské kuchyně
Přidáno před 18 hodinami
Podzimní chilli salát
Přidáno 17. 9. 2024 20:00
Jemný švestkový koláč s drobenkou
Přidáno 17. 9. 2024 19:17
Cheesecake s dýní a limetovými šnečky
Přidáno 17. 9. 2024 16:01
Přečtěte si Zobrazit více
Jak snadno očistit větší množství paprik? Po vykrojení je zbavíme semínek a plody opláchneme vodou
Jak připravit sklenice na zavařování? Je potřeba horká voda na sklenice i víčka
Bulharská ljutenica: Originální recept na omáčku podobnou ajvaru nám poskytla Mariana z Plovdivu
Komentáře