Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Musaka: Tradiční zapékaný pokrm z Balkánu je delikatesou snadnou na přípravu
Zdroj: Freepik, timolina

Musaka představuje klasický pokrm z Balkánu, u kterého se jednotlivé receptury i použité ingredience liší podle oblasti. Přinášíme vám postup k přípravě musaky z bulharské oblasti nedaleko hranic se Srbskem a Rumunskem.

Toužíte si pochutnat na jídle, které vás přiblíží k vaší očekávané dovolené nebo chcete zavzpomínat na delikatesy z míst, kde jste si užili pohodové léto? Připravte si zapékaný pokrm zvaný musaka, který pohladí vaše smysly chutí i vůní dálek.

Jak připravit bulharskou musaku

Na tento pokrm je potřeba 1 kg brambor, 1 kg mletého masa (mix nebo hovězí), 1 plechovka krájených rajčat (cca 300 g) nebo 3 větší rajčata, 2 cibule, petrželová nať, na takzvaný "rychlý bešamel" pak 400 g jogurtu a 5 vajec, na posypání strouhaný sýr.

  1. Oloupané brambory nakrájejte na kostičky a vložte do studené vody, abyste je zbavili přebytečného škrobu.
  2. Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky a orestujte na pánvi. Mleté maso osolte, opepřete a přidejte k cibuli. Restujte, dokud se nezačne rozpadat.
  3. Nyní přidejte rajčata a chvíli povařte. Do směsi vložte brambory, promíchejte a celou ji přesuňte do pekáče.
  4. Zalijte vodou nebo vývarem (masovým nebo zeleninovým) tak, aby byla směs ponořená do 3/4 její výšky. Pekáč vložte do vyhřáté trouby na 180 °C a za občasného míchání pečte až do změknutí brambor a zredukování tekutiny.
  5. V jogurtu rozmíchejte vejce, osolte a opepřete. Jakmile jsou brambory ve směsi hotové, přelijte obsah pekáče tzv. rychlým bešamelem a vložte zpět do trouby na přibližně 15 min. Připravit můžete také klasický bešamel.
  6. Téměř hotovou musaku posypte strouhaným sýrem a nechte ještě pár minut zapéct pro zlatavou krustičku na povrchu.
  7. Naporcovaný pokrm servírujte na talířeposypte nadrobno nasekanou petrželovou natí a podávejte.

Musaka existuje v mnoha podobách, kromě masové se připravuje také zeleninová s cuketami a lilkem, ale také s houbami. Skvěle chutná s osvěžující bulharskou studenou polévkou tarator, kterou mohou v nouzi nahradit tzatziky či okurkový salát.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář