Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čaj z čerstvých kopřiv pomůže na jaře vyčistit a ozdravit organismus
Zdroj: Pixabay, Mareefe

Zjara jsou rašící kopřivy blahodárné pro vnitřní očistu těla. Upravují trávení, činnost střev, mají žlučopudné a močopudné účinky a vliv na krvetvorbu. Čerstvá šťáva z kopřiv slouží jako součást „jarních kúr“.

Využíváme ji jako součást pokrmů a nápojů v kuchyni. Vzhledem k tomu, že sezóna kopřiv netrvá dlouho (jen do začátku kvetení), můžeme jejich účinky také konzervovat sušením či v podobě různých sirupů nebo pesta. Asi nejznámější je kopřivový čaj a nejlépe využijeme jeho účinky z čerstvých rostlin.

Jak připravit čaj z čerstvých kopřiv

Dbáme, abychom z byliny získali co nejvíce. Na jeden šálek počítáme hrst čerstvých kopřiv nebo lžičku sušených.

  • Mladé kopřivy nebo vršky dobře propláchneme na plastovém sítu. Kopřivám nesvědčí delší dotyk s kovem.
  • Vodu svaříme a zalijeme s ní kopřivy.
  • Necháme 10 minut louhovat a scedíme. Delším louhováním čaj nadměrně tmavne.
  • Můžeme přisladit medem nebo ochutit citrónem. Doporučená dávka je 2 šálky denně.

Doporučená doba pití čaje z kopřiv je 2–3 měsíce.

Podle našeho videoreceptu snadno připravíte také kopřivový sirup.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli