Čaj z čerstvých kopřiv pomůže na jaře vyčistit a ozdravit organismus
Zjara jsou rašící kopřivy blahodárné pro vnitřní očistu těla. Upravují trávení, činnost střev, mají žlučopudné a močopudné účinky a vliv na krvetvorbu. Čerstvá šťáva z kopřiv slouží jako součást „jarních kúr“.
Využíváme ji jako součást pokrmů a nápojů v kuchyni. Vzhledem k tomu, že sezóna kopřiv netrvá dlouho (jen do začátku kvetení), můžeme jejich účinky také konzervovat sušením či v podobě různých sirupů nebo pesta. Asi nejznámější je kopřivový čaj a nejlépe využijeme jeho účinky z čerstvých rostlin.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit čaj z čerstvých kopřiv
Dbáme, abychom z byliny získali co nejvíce. Na jeden šálek počítáme hrst čerstvých kopřiv nebo lžičku sušených.
- Mladé kopřivy nebo vršky dobře propláchneme na plastovém sítu. Kopřivám nesvědčí delší dotyk s kovem.
- Vodu svaříme a zalijeme s ní kopřivy.
- Necháme 10 minut louhovat a scedíme. Delším louhováním čaj nadměrně tmavne.
- Můžeme přisladit medem nebo ochutit citrónem. Doporučená dávka je 2 šálky denně.
Doporučená doba pití čaje z kopřiv je 2–3 měsíce.
Podle našeho videoreceptu snadno připravíte také kopřivový sirup.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak udělat špenát z kopřiv? Na jemnou jarní přílohu k masu stačí jen pár ingrediencí, zahustí ji vejce a ochutí pár kostiček špeku
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Komentáře