Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chřest stačí jen uvařit a pak servírovat s holandskou nebo jinou omáčkou. Pokud přemýšlíte, jak tuto lahůdkovou zeleninu ještě vylepšit, můžete ji vyzkoušet připravit na pánvi. Poradíme vám, jak postupovat.

Zelený chřest je oblíbená jarní zelenina, která roste na světle, proto má pěknou svěží barvu, a tím se odlišuje od bílého chřestu, který je rychlený potmě. Podstatné pro příjemný gurmánský zážitek je koupit kvalitní chřest - to znamená čerstvý, voňavý a křupavý. Poradíme vám, jak si na chřestu pochutnat.

Jak připravit chřest na pánvi

Začátečníkům poradíme, jak postupovat. 

  • Pokud chřest připravujete poprvé, je dobré vědět, že ho musíte zbavit všech dřevnatých částí. Není to nic složitého. Spodní konce opláchnutého chřestu jednoduše odlomte, přesně podle videa. 
  • Na sporák si dejte vařit vodu, přidejte sůl a cukr, k tomu trochu citrónové šťávy. Chřest do vody vložíme a vaříme přibližně 3–5 minut. Chřest je možné při vaření svázat, v tom případě hlavičky vykukují nad hladinu - těm stačí kratší doba varu.
  • Chřest po uvaření slijte a nechte pod pokličkou okapat.
  • Mezitím už na pánvi rozpusťte máslo a dejte na ně chřest. Pozvolna ho opečte a lehce posypte kmínem. Příště můžete vyzkoušet zase jiné koření, třeba grilovací.
  • Na talíři dejte na chřest ihned plátky sýra, aby se ještě rozpustily. Kdyby to nevyšlo, dejte talíř s chřestem na malý okamžik do mikrovlnné trouby, sýr se okamžitě rozpustí. Jedná se o jednoduchou alternativu tradiční holandské omáčky, která jinak právě k chřestu nerozlučně patří.

Následující videorecept vám předvede, jak při přípravě chřestu na pánvi postupovat. Jistě to s námi snadno zvládnete.

Máte ještě další tipy, jak chřest připravit? Budeme rádi, když nám je napíšete.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky