Jak udělat citronovou polevu? Svěží nakyslou polevu využijeme nejen na cukroví, ale také na polití různých moučníků
Citronová poleva se nejvíce hodí na polévání cukroví, nebo moučníků jako jsou makové, mrkvové a ořechové koláče. Celý dezert vyladí a dodá mu svěží nádech. Budeme potřebovat jen tři ingredience a to vše bez složitého vaření.
Některé moučníky se bez citronové polevy jednoduše neobejdou. Připravíme ji velmi snadno i bez vaření a dezertu dodáme nejen hezký vzhled, ale také příjemnou svěžest. Využití má opravdu pestré, ale nejvíce jí to sluší s perníkem, mákem, ořechy a mrkví.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat citronovou polevu
Budeme potřebovat jen tři ingredience. Cukr, vodu a citronovou šťávu. Pak už jen vařečku a trochu trpělivosti, aby vznikla hustá poleva. Toto množství vystačí na polití 1 plechu.
- Do mísy prosijeme přes síto 200 g moučkového cukru.
- Vymačkáme přibližně 2 lžíce čerstvé citronové šťávy a nalijeme ji přes síto k cukru.
- Přidáme 1 lžíci převařené horké vody a mícháme tak dlouho, až směs zhoustne.
Vzniklou polevu nalijeme na moučník, nebo do ní namáčíme cukroví. Necháme ztuhnout.
Několik tipů na závěr
- Citronová poleva tuhne velmi rychle. Pokud z ní vykrajujeme drobné tvary (např. měsíčky), pracujeme rychle a opatrně, aby nám poleva nezačala praskat.
- Pro docílení lesklého vzhledu polevy přidáme do směsi 1 lžičku oleje.
- Zbytek polevy uchováváme v lednici, kde nám vydrží i 3 dny.
Polevou můžeme zdobit také perník, nebo tradiční vánoční perníčky. Celý návod, jak polevu připravit, můžete shlédnout v našem videu.
Další bohatou inspiraci na nejrůznější polevy, které využijete na cukroví a moučníky, najdete v našem receptáři.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Citronová šťáva je skvělá do nápojů a na dochucování ve sladké i slané kuchyni. Jak ji uchovat, aby nic nepřišlo nazmar?
7 nejlepších perníků podle hrníčkových receptů. Vyzkoušet můžeme cuketový, mrkvový nebo se sušenkovým krémem
Polevy na cukroví patří k závěrečnému zdobení. Ať už kakaová, citronová, nebo čokoládová - s námi je zvládnete snadno
Komentáře