Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládové lanýže: Báječné cukroví, co se rozplývá na jazyku
Zdroj: Pixabay - katetsib

Čokoládový lanýž, truffle, je lahodná čokoládová pochoutka ve tvaru kuličky nebo hrudky. Má krémové jádro, obalené kakaem nebo jemně strouhanou čokoládou. Bývá součástí bonboniér a vánočního cukroví.

S čokoládovými lanýži jste se už jistě setkali. Nenápadná kakaová kulička vypadá obyčejně, ale uvnitř se skrývá úžasně jemná směs čokolády a smetany, která se v ústech pomalu rozpouští... Poradíme vám, jak si lanýžky doma připravit.

Jak připravit čokoládové lanýže

Čím více, tím lépe - lanýže mizí rychlostí blesku:

  • 300 g hořké čokolády (min. 52%)
  • 120 g smetany (33 % tuku)
  • 30 g másla
  • práškové kakao na obalení

Čokoládu nalámeme na kousky a přelijeme ji horkou smetanou. Mícháme, dokud se směs nespojí - pak přidáme změklé máslo a vymícháme hmotu, kterou necháme ztuhnout v lednici do druhého dne. Pak rychle tvarujeme kuličky, které potřásáním v misce s kakaem obalíme a uložíme do chladna.

Lanýže je nutné uchovávat v chladu - jsou tak jemné, že v teple povolují. To nic nemění na tom, že jsou oblíbeným dárkem pro kohokoliv, kdo miluje čokoládu.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky