Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdo by neznal cupcakes, kapkejky? V posledních letech se v různé podobě objevují na všech dětských i rodinných oslavách. Cupcake je malý dortíček, pečený a podávaný v barevném papírovém košíčku, na povrchu ozdobený.

S cupcaky jsme se už všichni setkali a většina z nás si na nich i pochutnala. Dětem se oloupávání papíru z dortíku líbí, je to součást jejich zábavy. Minizákusek se vejde tak akorát do jejich malých ruček a nemusí se zabývat kusem dortu na talíři.

Příprava na pečení cupcaků

Příprava je stejně důležitá jako pečení samotné:

  • Silikonové, papírové a kovové formičky musíme naskládat na rovný plech nebo použijeme speciální formu na pečení muffinů a cupcaků.
  • Formy i plech vyložíme papírovými košíčky vhodné velikosti. Tenké košíčky vložíme dva do sebe - budeme mít jistotu, že se při pečení nezkroutí.
  • Předehřejeme si troubu na 170 °C.

Piškotové těsto na cupcaky

Připravíme si dvě malé misky:

  • Ze dvou vajec oddělíme bílky a ušleháme je v misce do pevného sněhu.
  • Žloutky ušleháme se 2 lžícemi cukru do světlé pěny.
  • Přidáme 2 lžíce polohrubé mouky a 2 lžíce mléka, opatrně zamícháme.
  • Chceme-li kakaové cupcaky, použijeme místo 1 lžíce mouky 1 lžíci kakaa. 
  • Přidáme sníh a stěrkou obracíme, dokud se vše nespojí.
  • Pomocí lžíce navrstvíme těsto do košíčků a upečeme do růžova.

Zdobení a servírování cupcaků

Fantazii se meze nekladou, můžete si se zdobením pohrát:
  • Cupcaky ještě před zdobením můžeme naplnit krémem nebo ovocnou marmeládou - lžičkou nebo vykrajovačkou jádřinců v každém vytvoříme otvor, který naplníme a přikryjeme vydloubnutým kouskem těsta.
  • Zdobíme šlehačkou nebo krémem podle chuti (vanilkový, čokoládový, karamelový, tvarohový), které nastříkáme na povrch dortíčku ze sáčku řezanou špičkou. Můžeme použít i krémy dvou barev.
  • Krém posypeme strouhanou čokoládou, barevným máčkem nebo poklademe kousky ovoce. Ti odvážnější si mohou předem připravit marcipánové ozdoby (na máslový krém) nebo vlastnoručně vyrobené čokoládové zápichy.
  • Cupcaky servírujeme na plochých tácech, na rovných talířích nebo na speciálních patrových podnosech, určených pro cupcaky. Jsou barevné a koupíme je v papírnictví.

Obdobou piškotových cupcaků jsou nadýchané muffiny, které se pečou z různě ochucených těst s přidáním oříšků, rozinek, ovoce nebo čokolády. Podávají se neozdobené a my vás s jedním takovým receptem seznámíme v našem videu:

Sladké drobečky

Forma na muffiny nemusí sloužit jen k pečení muffinů a cupcaků. Dají se v nich péct kynuté buchty a slané pečivo, velikonoční nádivka, košíčky z křehkého těsta, připravíme v nich vaječnou tlačenku nebo aspik.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky