Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chalva je možná nejstarší cukrovinkou. Poradíme, jak si ji doma připravit
Zdroj: Pixabay - yilmazfatih

Chalva (halva) je nejstarší středomořskou sladkou cukrovinkou. Připravuje se podle tradičních receptů mnoha zemí na Blízkém východě. Má drobivou nebo lístkující texturu a sladkou chuť, podobající se karamelu.

Chalva se nejčastěji vyrábí z pražených i nepražených sezamových semínek, která se rozemelou a poté se smíchají s medem, cukrem nebo rostlinným sirupem. Vyrobit ji však můžeme i ze semínek slunečnice a různých druhů ořechů a luštěnin.

Jak připravit tahini pastu

Potřebujeme světlá sezamová semínka:

Jak vyrobit chalvu - halvu

Receptů je mnoho, ale tento je základní:
  • Na pánvi rozehřejeme cukr, dokud nedostane medovou barvu.
  • Místo karamelu můžeme použít med - smícháme ho s tahini pastou.
  • Přisypeme ingredience podle chuti - pistácie, mandle, kandované ovoce.
  • Chalvu navrstvíme do formiček a vložíme na několik hodin do lednice.

Milovníci karamelové chuti uvítají i chalvu s karamelem, s jehož přípravou vám může pomoci naše video:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky