Chalva je možná nejstarší cukrovinkou. Poradíme, jak si ji doma připravit
Chalva (halva) je nejstarší středomořskou sladkou cukrovinkou. Připravuje se podle tradičních receptů mnoha zemí na Blízkém východě. Má drobivou nebo lístkující texturu a sladkou chuť, podobající se karamelu.
Chalva se nejčastěji vyrábí z pražených i nepražených sezamových semínek, která se rozemelou a poté se smíchají s medem, cukrem nebo rostlinným sirupem. Vyrobit ji však můžeme i ze semínek slunečnice a různých druhů ořechů a luštěnin.
Jak připravit tahini pastu
Potřebujeme světlá sezamová semínka:
- Sezamová semínka opražíme na pánvi - pozor, ať se nespálí!
- Vložíme je do sekáčku nebo do mixéru a umixujeme jemnou pastu.
- Tahini pastu můžeme koupit hotovou v obchodě nebo na internetu.
Jak vyrobit chalvu - halvu
- Na pánvi rozehřejeme cukr, dokud nedostane medovou barvu.
- Místo karamelu můžeme použít med - smícháme ho s tahini pastou.
- Přisypeme ingredience podle chuti - pistácie, mandle, kandované ovoce.
- Chalvu navrstvíme do formiček a vložíme na několik hodin do lednice.
Milovníci karamelové chuti uvítají i chalvu s karamelem, s jehož přípravou vám může pomoci naše video:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Hit internetu: Upekli jsme arašídové vafle jen ze dvou ingrediencí. Byly krásně nadýchané a zvenku křupavé
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře