Jak připravit jablečný ocet? K čemu se hodí? Provedeme vás jednoduchým postupem
Jablečný ocet je praktickým pomocníkem k dochucování marinád, omáček a salátů, ale používá se také jako jedna z ingrediencí do bulharského pečiva. Vyrobte si s námi tento přírodní prostředek, který vám mimo jiné usnadní i úklid.
Jablečný ocet nemá využití pouze v kuchyni. Zkušenosti máme i s jeho použitím ke zklidnění kůže po kousnutí hmyzem nebo jako pomoc k jejímu ochlazení po příliš dlouhém pobytu na sluníčku. Tento konzervant lze vyrobit z jablečných slupek.
Mohlo by vás zajímat
Jak na přípravu jablečného octa
Jeho výroba spočívá ve fermentaci (zkvašení) jablek nebo jejich slupek, čímž zcela zužitkujete jablka použitá v kuchyni. K přípravě potřebujete 1 kg jablek (nejlépe chemicky neošetřených), 2 litry převařené vody a sklenici o objemu 5 l.
- Jablka jemně omyjte a odstraňte jim stopky i bubáky. Poté je celé, i se slupkou a jádřinci, nahrubo nastrouhejte.
- Nastrouhaná jablka přendejte do sklenice a následně je zalijte převařenou, již vychladlou vodou v požadovaném množství.
- Hrdlo sklenice překryjte čistou utěrkou a gumičkou ji na něm upevněte. Takto připravený základ pro ocet nechte 10 dní v tmavém koutě kuchyňské linky.
- Každý den alespoň jednou, nejlépe však ráno a večer, obsah sklenice promíchejte čistou vařečkou a znovu přikryjte utěrkou či plátnem.
- Po uplynutí dané doby jablečný ocet přeceďte přes plátýnko zpět do velké vymyté sklenice a nechte další 3 týdny odpočívat (kvasit) v temném koutě kuchyně. Nyní už bez míchání, avšak stále ve sklenici zakryté utěrkou.
- Jakmile uplynou 3 týdny kvašení octa, přichází na řadu jeho kontrola. Pokud vidíte tekutinu bez pohybu bublinek, je hotovo. Jestli se na stěnách sklenice i na hladině tekutiny objevují bublinky, ocet stále kvasí a potřebuje ještě čas.
- Hotový jablečný ocet pak přelijte do uzavíratelných sklenic. Případný kal či usazeniny ve skladovaném octě nejsou na závadu a jeho trvanlivost je až jeden rok.
Vyrábíte si domácí jablečný ocet? Pokud ano, budeme rádi za vaše tipy k jeho přípravě, ale také k jeho využití v kuchyni i v celé domácnosti. Zředěný se dá používat například jako odstraňovač nečistot v kuchyni i koupelně. Tak proč to nezkusit?
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Čirokový koláč s ovocem
Přidáno před 1 hodinou
Bulgur s pečenou dýní, cuketou a žampiony
Přidáno před 2 hodinami
Chowder s treskou
Přidáno před 13 hodinami
Pórkové koláčky se sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí prso, lišky a volské oko (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 16 hodinami
Květákové ragú s čočkou a rajčaty
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí jablečný ocet jen ze tří surovin: Recept podle návodu našich babiček zvládne každý, domácí ocet pak nemá chybu
Jak bezpečně užívat jablečný ocet? Maximálně dvě lžíce ve sklenici s vodou před nebo po jídle, a to jen krátkodobě
Jak správně mýt ovoce a zeleninu, abychom je zbavili špíny i bakterií? Pomůže obyčejný citron i lázeň s jedlou sodou
Komentáře