Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit jablečný ocet? K čemu se hodí? Provedeme vás jednoduchým postupem
Zdroj: Freepik, mdjaff

Jablečný ocet je praktickým pomocníkem k dochucování marinád, omáček a salátů, ale používá se také jako jedna z ingrediencí do bulharského pečiva. Vyrobte si s námi tento přírodní prostředek, který vám mimo jiné usnadní i úklid.

Jablečný ocet nemá využití pouze v kuchyni. Zkušenosti máme i s jeho použitím ke zklidnění kůže po kousnutí hmyzem nebo jako pomoc k jejímu ochlazení po příliš dlouhém pobytu na sluníčku. Tento konzervant lze vyrobit z jablečných slupek.

Jak na přípravu jablečného octa

Jeho výroba spočívá ve fermentaci (zkvašení) jablek nebo jejich slupek, čímž zcela zužitkujete jablka použitá v kuchyni. K přípravě potřebujete 1 kg jablek (nejlépe chemicky neošetřených), 2 litry převařené vody a sklenici o objemu 5 l.

  1. Jablka jemně omyjte a odstraňte jim stopky i bubáky. Poté je celé, i se slupkou a jádřinci, nahrubo nastrouhejte.
  2. Nastrouhaná jablka přendejte do sklenice a následně je zalijte převařenou, již vychladlou vodou v požadovaném množství.
  3. Hrdlo sklenice překryjte čistou utěrkou a gumičkou ji na něm upevněte. Takto připravený základ pro ocet nechte 10 dní v tmavém koutě kuchyňské linky.
  4. Každý den alespoň jednou, nejlépe však ráno a večer, obsah sklenice promíchejte čistou vařečkou a znovu přikryjte utěrkou či plátnem.
  5. Po uplynutí dané doby jablečný ocet přeceďte přes plátýnko zpět do velké vymyté sklenice a nechte další 3 týdny odpočívat (kvasit) v temném koutě kuchyně. Nyní už bez míchání, avšak stále ve sklenici zakryté utěrkou.
  6. Jakmile uplynou 3 týdny kvašení octa, přichází na řadu jeho kontrola. Pokud vidíte tekutinu bez pohybu bublinek, je hotovo. Jestli se na stěnách sklenice i na hladině tekutiny objevují bublinky, ocet stále kvasí a potřebuje ještě čas.
  7. Hotový jablečný ocet pak přelijte do uzavíratelných sklenic. Případný kal či usazeniny ve skladovaném octě nejsou na závadu a jeho trvanlivost je až jeden rok.

Vyrábíte si domácí jablečný ocet? Pokud ano, budeme rádi za vaše tipy k jeho přípravě, ale také k jeho využití v kuchyni i v celé domácnosti. Zředěný se dá používat například jako odstraňovač nečistot v kuchyni i koupelně. Tak proč to nezkusit?

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky