Jak připravit levandulový sirup? Výborně se hodí na výrobu domácí limonády s vůní léta
Rozkvetlé levandule zdobí v létě nejednu zahradu. Milují ji motýli, včely a velký užitek z ní máme také my. Vyzkoušeli jste již levandulový sirup? Má aromatickou vůni i chuť a připravíme z něj výbornou letní limonádu, která zažene veškerý stres.
Vůně levandule k létu neodmyslitelně patří. Sušenými květy můžeme plnit voňavé polštářky na lepší spánek a nálev z květů nám poslouží jako repelent proti hmyzu. Věděli jste však, že z levandule můžeme mít užitek i v kuchyni? Levandule je vhodná nejen jako ozdoba dezertů, ale snadno z ní připravíme aromatický sirup nádherné barvy a vůně, který využijeme na přípravu limonády nebo k dochucení čajů a koktejlů. A věřte, že jeden šálek nebo sklenička zaručí skvělou náladu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na výrobu levandulového sirupu
Levandulovou vůni, chuť a barvu získáme luhováním levandulových květů, které sbíráme nejlépe ze zahrady co nejdále od silnice. Pro výraznější aroma používáme levandulové květy čerstvé a v plném květu. Do domácích sirupů patří také citrony, které kupujeme v bio kvalitě kvůli možnému chemickému ošetření slupky. Požadované konzistence docílíme svařením výluhu s cukrem, ten sirup zahustí a konzervuje.
Na 1,7 litru levandulového sirupu potřebujeme: 100 g čerstvých levandulových výhonů i s květem, 40 g sušených levandulových květů, 1 litr převařené vody, 2 celé skořice na zvýraznění chuti, 2 citrony, 2 limetky a 1 kg cukru.
- Do velkého hrnce vložíme květy levandule, skořici a na plátky nakrájené a omyté citrusy.
- Zalijeme 1 litrem převařené vychladlé vody.
- Necháme luhovat 24 hodin.
- Nálev scedíme přes plátno a svaříme s cukrem po dobu 15-20 minut.
- Přelejeme do čistých uzavíratelných sklenic a uchováváme v chladničce.
Levandulový sirup podle video-návodu
V závěru článku přinášíme podrobný video-návod, jak si připravit domácí sirup s vůní levandule, meduňky a máty. Sirup výborně chutná a vykouzlíme z něj během letních dnů osvěžující limonády. V zimě jím naopak dochutíme bylinkové čaje.
Komentáře