Jak připravit listové těsto? Složitější přípravu vynahradí báječně křehké pečivo
Listové těsto je křehké a má neutrální chuť. Skládá se ze dvou druhů těst (tukového a vodánku), které jsou umístěny do několika vrstev na sebe - těsta postupně překládáme a rozvalujeme, takže po upečení jemně lístkují.
Listové těsto je univerzální pro přípravu pečiva a moučníků ve slané i sladké kuchyni. Pro svou naprosto neutrální chuť se hodí jako základ pro náplně všech možných chutí a pro svou hlavní vlastnost - lístkování - patří mezi nejoblíbenější těsta vůbec.
Jak připravit domácí listové těsto
Listové těsto se skládá ze dvou různých těst:
- Tukové těsto připravíme zpracováním 250 g másla a 100 g kvalitní hladké mouky do jemné hmoty, kterou dáme odpočinout do lednice.
- Vodové těsto (vodánek) připravíme z 250 g pšeničné hladké mouky, 120 ml studené vody, 1 žloutku, 1 lžíce octa a 1 lžičky soli. Přidáme 2 lžíce oleje.
Jak zpracovat tukové a vodové těsto
Obě těsta necháme důkladně vychladit - minimálně 1 hodinu.
- Vodové těsto rozválíme mezi dvěma pečicími papíry na plát a totéž uděláme i s druhým těstem.
- Na vodové těsto položíme tukové, rozválíme, přeložíme třetinu těsta z levé strany směrem do středu a přes ni třetinu z pravé strany. Uložíme na 30 minut do lednice.
- Rozvalování a překládání ještě dvakrát zopakujeme a těsto dáme pokaždé vychladit - po posledním zpracování klidně i na celou noc.
K čemu se dá použít listové těsto
Z listového těsta připravujeme koláče, šátečky, rohlíčky, štrúdly, kremrole a řezy pro sladkou kuchyni. Slané croissanty, tyčinky, krekry, záviny a mnoho jiných dobrot připravíme nejen z domácího listového těsta, ale i z chlazeného a mraženého z obchodu - tomu domácímu se však nikdy nevyrovnají.
Pokud si na dvousložkové listové těsto netroufnete, zkuste použít jednodušší způsob přípravy, s kterým vám poradí naše video:
Komentáře