Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Majonéza je zastudena vyráběná hustá omáčka, která se nejčastěji využívá v lahůdkářství nebo do salátů. Základem je směs vody, oleje a také vaječného žloutku, díky kterému má majonéza typickou žlutou barvu. Poradíme, jak připravit domácí majonézu.

Majonézu často využíváme jako základ pro další studené omáčky, ochucující prostředek a také jako samostatnou omáčku ke grilovaným masům nebo do salátu, jako je například bramborový. Domácí majonézu bychom měli vždy spotřebovat co nejdříve.

Jak připravit domácí majonézu

Příprava majonézy si vyžaduje dávku trpělivosti a šlehání bychom neměli uspěchat. Stejně tak suroviny připravíme už 1–2 hodiny před přípravou, aby všechny měly stejnou teplotu.

Na tuto omáčku si připravíme: 80 g žloutků (cca 5 kusů), dále 300 ml oleje a 1 kávovou lžičku hořčice. Sůl a pepř dáme podle naší chuti.

  1. Do nádoby vložíme žloutky, lžičku hořčice a šleháme zhruba 1 minutu, aby se obě suroviny dokonale spojily.
  2. Nyní do směsi za stálého šlehání pomalu a po troškách přiléváme olej. Opravdu se vyplatí nespěchat, aby byla majonéza skvěle vyšlehaná se správnou konzistencí a nesrazila se.

Jak připravit rychle a snadno domácí majonézu napoví také následující videorecept. Báječně chutná ke grilovaným masům a je skvělá k ochucení zeleninového salátu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky