Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Paštiku si nejčastěji vychutnáváme k svačině nebo jako lehký předkrm před hlavním chodem. Ve spojení s křupavým toustem či krajícem chleba je neodolatelná. V krásné skleničce se stane skvělým jedlým dárkem.

Paštika je delikatesa z jater i masa, může se připravovat v mnoha variacích. Báječně chutná ve spojení s bylinkami jako je tymián či rozmarýn, ozdobit ji můžete brusinkami. Domácí paštikou zaručeně neurazíte žádnou návštěvu.

Jak připravit domácí paštiku

Domácí paštika je skvělá na svačinku či k rychlému pohoštění pro přátele, připravit ji můžete i do zásoby do skleniček.

  1. K přípravě budete potřebovat tyto suroviny
  2. Vepřové maso nejprve uvařte ve vroucí vodě doměkka, poté maso vytáhněte a nechte vychladnout.
  3. Vývar odložte stranou a vychlazené maso umelte v mlýnku.
  4. Dále očistěte játra a také je namelte v mlýnku.
  5. Namleté maso vložte do velké mísy a přidejte vejce, sůl, pepř, nové koření a nastrouhaný muškátový oříšek. Směs zalijte 1 litrem odloženého vývaru.
  6. Vše důkladně promíchejte a promixujte tyčovým mixérem.
  7. Sklenice o objemu 200-250 ml důkladně omyjte a vysušte papírovou utěrkou.
  8. Paštiku nyní naplňte do sklenic maximálně do 2/3 objemu.
  9. Okraje otřete suchou čistou utěrkou a uzavřete pevně čistými víčky. Paštiku sterilujte 60 minut při teplotě 100 °C.

Příprava paštiky si vyžaduje více času i zkušeností - pokud se začátečníci rozhodnou tento recept vyzkoušet, může jim být nápomocný úvodní videnávod. Nováčkům v kuchyni také poradíme, čím paštiku okořenit, aby byla dokonalá.

Komentáře

Další tipy a triky