Jak připravit kečup v troubě? Rajčata získají po upečení výraznější chuť
Urodilo se vám tolik rajčat, že nevíte co s nimi? V takovém případě vyvstává otázka, jak co nejužitečněji zpracovat rajčata, než budou přezrálá. Odpověď je jednoduchá, pojďte si připravit snadný kečup v troubě.
I naše babičky tradičně vařily kečup z přezrálých kusů rajčat, ovšem trendem dnešní doby je zeleninu upéct v troubě - díky správnému postupu totiž získá naprosto báječné aroma. Navíc je příprava (v tomto případě kečupu) naprosto jednoduchá, bez zdlouhavého míchání.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct kečup v troubě
K přípravě kečupu budeme potřebovat tyto suroviny: 3 kg rajčat, 4 ks cibule, 3 ks červené papriky, 5 stroužků česneku, 2 lžíce soli, 6 lžic cukru krupice, 100 ml octu, 1 lžíci mleté sladké papriky, 6 kuliček nového koření, 6 ks hřebíčku, 4 ks bobkového listu a 1 ks celé skořice (nemusí být).
- Omytá rajčata nakrájíme na kostky, ke kterým přidáme hrubě nakrájenou cibuli, papriky a česnek. Všechnu zeleninu vložíme do hlubšího pekáče.
- K zelenině přidáme sůl, cukr, ocet a všechno ostatní koření.
- Zeleninu lehce promícháme a dáme ji péct odkrytou do předehřáté trouby na 170 °C. Pečeme zhruba 2 hodiny za občasného promíchání.
- Po upečení z pekáče vytáhneme koření a přesuneme zeleninu do mixéru, kde vše rozmixujeme dohladka.
- Poté směs přes jemné síto přepasírujeme do hrnce. V případě, že je kečup příliš řídký, můžeme jej na sporáku zredukovat do požadované hustoty.
- Po dokončení kečup plníme do sklenic a uzavřeme šroubovacími víčky. Následně sterilujeme asi 20–25 minut při teplotě 80–85 °C.
Tip: Pro výraznější barvu přidejte do základu červenou řepu. Chcete-li pikantní kečup dochuťte jej chilli papričkou.
Komentáře