Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Urodilo se vám tolik rajčat, že nevíte co s nimi? V takovém případě vyvstává otázka, jak co nejužitečněji zpracovat rajčata, než budou přezrálá. Odpověď je jednoduchá, pojďte si připravit snadný kečup v troubě.

I naše babičky tradičně vařily kečup z přezrálých kusů rajčat, ovšem trendem dnešní doby je zeleninu upéct v troubě - díky správnému postupu totiž získá naprosto báječné aroma. Navíc je příprava (v tomto případě kečupu) naprosto jednoduchá, bez zdlouhavého míchání.

Jak upéct kečup v troubě

K přípravě kečupu budeme potřebovat tyto suroviny: 3 kg rajčat, 4 ks cibule, 3 ks červené papriky, 5 stroužků česneku, 2 lžíce soli, 6 lžic cukru krupice, 100 ml octu, 1 lžíci mleté sladké papriky, 6 kuliček nového koření, 6 ks hřebíčku, 4 ks bobkového listu a 1 ks celé skořice (nemusí být).

  1. Omytá rajčata nakrájíme na kostky, ke kterým přidáme hrubě nakrájenou cibuli,  papriky a česnek. Všechnu zeleninu vložíme do hlubšího pekáče.
  2. K zelenině přidáme sůl, cukr, ocet a všechno ostatní koření.
  3. Zeleninu lehce promícháme a dáme ji péct odkrytou do předehřáté trouby na 170 °C. Pečeme zhruba 2 hodiny za občasného promíchání.
  4. Po upečení z pekáče vytáhneme koření a přesuneme zeleninu do mixéru, kde vše rozmixujeme dohladka.
  5. Poté směs přes jemné síto přepasírujeme do hrnce. V případě, že je kečup příliš řídký, můžeme jej na sporáku zredukovat do požadované hustoty.
  6. Po dokončení kečup plníme do sklenic a uzavřeme šroubovacími víčky. Následně sterilujeme asi 20–25 minut při teplotě 80–85 °C.

Tip: Pro výraznější barvu přidejte do základu červenou řepu. Chcete-li pikantní kečup dochuťte jej chilli papričkou.

Nechte se inspirovat dalším receptem na domácí kečup, do kterého navíc přidáváme i sladká jablka. Videorecept poradí, jak postupovat. Máte svůj ověřený rodinný recept na kečup? Napište nám do komentáře, jak ho připravujete.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky