Jak připravit punč: Vsaďte na kvalitní víno, čerstvé ovoce a experimentujte s kořením
Punč je neodmyslitelnou součástí (před)vánoční atmosféry. Jeho název je odvozen z hindského výrazu paanch = pět. Původně byl totiž punč tvořen pouze 5 ingrediencemi - čajem, alkoholem, vodou, kořením a citronem.
Žádné vánoční trhy se neobejdou bez několika stánků s punčem. A přesto chutná pokaždé jinak. Jak je to možné? Receptů na punč totiž existuje opravdu mnoho a každý si do něj přidá to, co má rád. Základní složení je: bílé či červené víno, voda, šťáva z ovoce a ovoce (čerstvé, kompotované či sušené), rum, cukr či med a směs koření – badyán, hřebíček a skořice. Vodu lze nahradit ovocnou šťávou, čajem či džusem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak si připravit domácí punč
Vybrali jsme pro vás oblíbený recept.
- K přípravě potřebujete: 200 ml červeného vína, 150 ml černého čaje, 100 ml brusinkového džusu, 80 ml rumu, kousek celé skořice, 4 hřebíčky, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce nakrájených hrušek, 1 citron, cukr či med podle potřeby
- Rozinky s hruškami namočte předem do rumu. Stačí 2 hodiny, ale pro výraznější chuť je doporučujeme nechat namočené přes noc.
- Do hrnce vlijte víno, přidejte džus i čaj, veškeré koření i citron.
- Přiveďte k varu a rychle odstavte – vařením by se začal odpařovat alkohol.
- Sceďte, přidejte rozinky a hrušky spolu s rumem a podle chuti doslaďte cukrem, medem nebo sirupem.
- TIP1: Oblíbeným ovocem do punče jsou mandarinky, jahody, hroznové víno (i rozinky), jablka, ale také například ananas. Chutím a fantazii se meze nekladou.
- TIP2: Pro změnu můžete použít perníkové koření, kardamom, muškátový oříšek nebo vanilku.
Komentáře