Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená sekaná se může zdát obyčejným pokrmem, přesto je ve spojení s bramborovou kaší srdcovkou pro mnoho z nás. Příprava sekané je velmi snadná a její chuť skvěle doplňuje kyselá sterilovaná okurka.

Poctivá sekaná jako od babičky je šťavnatá a při pečení dokonale provoní celý domov. Sekaná se hodí k obědu s vařeným bramborem či bramborovou kaší, ale také k studené večeři s plátkem čerstvého chleba a kyselým okurkem.

Jak připravit sekanou

Domácí sekaná je pokrm, po kterém se vždy jen zapráší a navíc za něj získáte od rodiny samou chválu.

  1. Budete potřebovat tyto suroviny
  2. Nejprve nakrájejte rohlík na menší kostičky a poté namočte v mléce.
  3. Smíchejte mleté maso s rohlíkem v mléce (před přidáním do masa rohlík lehce vymáčkněte).
  4. K masu dále přidejte vejce, prolisovaný česnek, koření podle své chuti, sůl, cibuli nakrájenou najemno, bramboru nastrouhanou najemno a podle tuhosti masa strouhanku.
  5. Všechno důkladně promíchejte a vytvarujte dvě šišky, které vložte do olejem vytřeného pekáče. Sekanou dejte do trouby péct.
  6. Po 10 minutách podlijte vodou a sekanou na povrchu potřete trochou oleje. Přikryjte ji alobalem a dejte znovu péct do trouby asi na 30 minut. Nezapomeňte na občasnou kontrolu a podlití vodou.
  7. Upečenou sekanou podávejte buď s vařeným bramborem nebo s bramborovou kaší. Skvělým doplňkem je okurkový salát.

Pro začátečníky v kuchyni máme snadný videorecept, se kterým tento tradiční pokrm zvládnou levou zadní. Poradíme také, jaké jsou časté chyby při přípravě sekané a jak předejít popraskání povrchu šišky.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky