Jak upéct domácí sekanou? Tradiční pokrm si zamiluje celá rodina
Pečená sekaná se může zdát obyčejným pokrmem, přesto je ve spojení s bramborovou kaší srdcovkou pro mnoho z nás. Příprava sekané je velmi snadná a její chuť skvěle doplňuje kyselá sterilovaná okurka.
Poctivá sekaná jako od babičky je šťavnatá a při pečení dokonale provoní celý domov. Sekaná se hodí k obědu s vařeným bramborem či bramborovou kaší, ale také k studené večeři s plátkem čerstvého chleba a kyselým okurkem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit sekanou
Domácí sekaná je pokrm, po kterém se vždy jen zapráší a navíc za něj získáte od rodiny samou chválu.
- Budete potřebovat tyto suroviny:
- Nejprve nakrájejte rohlík na menší kostičky a poté namočte v mléce.
- Smíchejte mleté maso s rohlíkem v mléce (před přidáním do masa rohlík lehce vymáčkněte).
- K masu dále přidejte vejce, prolisovaný česnek, koření podle své chuti, sůl, cibuli nakrájenou najemno, bramboru nastrouhanou najemno a podle tuhosti masa strouhanku.
- Všechno důkladně promíchejte a vytvarujte dvě šišky, které vložte do olejem vytřeného pekáče. Sekanou dejte do trouby péct.
- Po 10 minutách podlijte vodou a sekanou na povrchu potřete trochou oleje. Přikryjte ji alobalem a dejte znovu péct do trouby asi na 30 minut. Nezapomeňte na občasnou kontrolu a podlití vodou.
- Upečenou sekanou podávejte buď s vařeným bramborem nebo s bramborovou kaší. Skvělým doplňkem je okurkový salát.
Pro začátečníky v kuchyni máme snadný videorecept, se kterým tento tradiční pokrm zvládnou levou zadní. Poradíme také, jaké jsou časté chyby při přípravě sekané a jak předejít popraskání povrchu šišky.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře