Jak připravit domácí škvarky a sádlo? Chutnají nejlépe s chlebem a skleničkou piva
Připravit škvarky a sádlo není žádná věda, budete potřebovat pouze kvalitní suroviny od řezníka a také dostatek času. Tato luxusní dobrota je neodolatelná s čerstvě upečeným chlebem a nasekanou cibulkou.
Připravit křupavé škvarky chce dávku trpělivosti, avšak odměnou budou nejenom zlatavé škvarky, ale i chutné sádlo, které dále využijete k vaření nebo k chutné svačině. Škvarky můžete použít i k přípravě placek, pomazánek či výtečných rohlíků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit škvarky a sádlo
Škvaření sádla zabere několik hodin, avšak výsledné domácí škvarky a sádlo za to rozhodně stojí.
- Budete potřebovat tyto suroviny:
- Vepřové sádlo nejprve nakrájejte na kostky 2 x 2 cm a nasypejte je do širšího hrnce.
- Hrnec přikryjte pokličkou a začněte kostky zahřívat na mírném ohni po dobu cca 30 minut. Škvarky pomalu začínají pouštět sádlo.
- Po půl hodině odkryjte pokličku a začněte škvarky průběžně míchat. Jakmile se začnou přichytávat ke dnu, podlijte je 50 ml vody a nechte škvařit. Může to trvat 1,5–2 hodiny. V průběhu škvaření můžete kostky jednou nebo dvakrát znovu mírně podlít.
- Jakmile budou škvarky plavat v sádle, přeceďte je a vraťte samotné škvarky zpět do hrnce doškvařit.
- V momentě, kdy budou škvarky zlatavé, podlijte je mlékem a nechte úplně vyškvařit. Díky mléku získají ještě tmavší barvu a navíc báječnou chuť.
- Na závěr škvarky znovu přeceďte, nechte je v sítku okapat a zchladnout. Škvarky osolte vždy až před podáváním.
- Zbylé sádlo ze škvaření přelijte do uzavíratelných sklenic a nechte vychladnout. Skladujte je poté v lednici k dalšímu použití.
Čerstvě připravené škvarky jsou neodolatelnou chuťovkou především k džbánku piva. Navíc z nich připravíte i lahodnou škvarkovou pomazánku, která chutná báječně na chlebu, posypaném jarní cibulkou.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře