Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tlačenka je tradiční zabijačková specialita, vyrobená především z vepřového masa a také vnitřností. Použité suroviny do tlačenky se mohou různit recept od receptu, díky tomu si ji každý přizpůsobí podle své chuti.

Lahodná domácí tlačenka je naprostá klasika, kterou miluje většina z nás. Přestože tlačenku vyrábíme většinou na zabijačce, není vůbec složité ji připravit i v pohodlí domova. Poradíme snadný recept na tuto tradiční lahůdku.

Jak připravit domácí tlačenku

Mrazivé zimní dny jsou typické pro zabijačky, ke kterým rozhodně patří i domácí lahodná tlačenka.

  1. Budete na ni potřebovat tyto suroviny
  2. K vaření tlačenky si připravte 2 hrnce a papiňák. Nejprve vložte do papiňáku koleno a nožičky, dále přidejte 2–3 kávové lžičky soli a také pytlík s kořením - vložte do něj pár kuliček nového koření, celého pepře a bobkového listu.
  3. Zalijte vodou a dejte na sporák vařit. Zhruba po hodině papiňák otevřete a ještě asi hodinu nechte probublávat, aby se tekutina zredukovala.
  4. Do druhého hrnce vložte plec, jazyky a srdíčko, ke kterým přidáte také 1 celou cibuli, 2 stroužky česneku a trochu soli. Vše uvařte doměkka.
  5. V posledním hrnci uvařte očištěné ledvinky a játra, ty potřebují co nejkratší dobu úpravy, zhruba 1 hodinu.
  6. Po dovaření vytáhněte všechny suroviny a nechte vychladit.
  7. Nyní vnitřnosti nakrájejte na menší kostičky, nejvýše o velikosti 1x1 cm, a kvalitní maso na větší kousky.
  8. Kůže a tlusté maso nasekejte nadrobno nožem, případně namelte mlýnkem.
  9. Všechno důkladně promíchejte a přidejte 2 lžičky soli a koření - 1 lžičku majoránky, 1/2 lžičky nového koření a 2 lžičky pepře.
  10. Opětovně promíchejte a zalijte vývarem - na 3 naběračky vývaru z nožiček přidejte vždy jednu naběračku vývaru z masa.
  11. Směs plňte do rukávů o průměru 10 cm. Poté tlačenku uložte vychladit do lednice.

Pokud se chystáte uvařit tlačenku úplně poprvé, s přípravou vám může pomoci úvodní videorecept, který vás provede postupem krok za krokem. Zároveň se nechte inspirovat 18 recepty na zabijačkové speciality.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky