Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na různé slavnostní příležitosti je zvykem připravovat obložené chlebíčky, které potěší jakoukoli návštěvu. A co teprve, když je připravíte z domácí upečené veky, která je jemná vevnitř a dokonale křupavá na povrchu.

Tradiční veka je připravená z vláčného kynutého těsta, na které vám postačí několik základních surovin. Upečenou veku krájíme na silné plátky a mažeme nejčastěji chutnou pomazánkou nebo také bramborovým či pařížským salátem.

Jak upéct domácí veku

Chutnými chlebíčky nikdy žádnou návštěvu neurazíte, připravte je z upečené domácí veky, příprava je velmi snadná a budete potřebovat tyto suroviny

  1. Nejprve připravíte kvásek - do misky nalijte menší část vlažného mléka, přidejte droždí, cukr, poprašte moukou a umíchejte řidší kvásek, který necháte 15 minut kynout.
  2. K vykynutému kvásku přidejte ostatní suroviny a umíchejte pružné těsto. Těsto vložte do mísy, přikryjte a nechte kynout 45–60 minut.
  3. Vykynuté těsto propracujte a rozdělte na 3-4 kousky. Z každého kousku vyválejte placku, kterou podle videa stočte a vytvarujte veku.
  4. Vytvarované veky uložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout 30–45 minut.
  5. Před pečením veky potřete vejcem nebo vodou a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, nechte je péct přibližně 30–35 minut.

Čerstvě upečené veky dělají chlebíčky ještě chutnějšími a jak je jednou vyzkoušíte, jiné zkrátka nebudete chtít. Vyzkoušejte je podle úvodního videa a napište nám, jak se vám povedly.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky