Jak upéct domácí veku? Připravte podle videoreceptu jemnou veku s křupavými okraji
Na různé slavnostní příležitosti je zvykem připravovat obložené chlebíčky, které potěší jakoukoli návštěvu. A co teprve, když je připravíte z domácí upečené veky, která je jemná vevnitř a dokonale křupavá na povrchu.
Tradiční veka je připravená z vláčného kynutého těsta, na které vám postačí několik základních surovin. Upečenou veku krájíme na silné plátky a mažeme nejčastěji chutnou pomazánkou nebo také bramborovým či pařížským salátem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct domácí veku
Chutnými chlebíčky nikdy žádnou návštěvu neurazíte, připravte je z upečené domácí veky, příprava je velmi snadná a budete potřebovat tyto suroviny:
- Nejprve připravíte kvásek - do misky nalijte menší část vlažného mléka, přidejte droždí, cukr, poprašte moukou a umíchejte řidší kvásek, který necháte 15 minut kynout.
- K vykynutému kvásku přidejte ostatní suroviny a umíchejte pružné těsto. Těsto vložte do mísy, přikryjte a nechte kynout 45–60 minut.
- Vykynuté těsto propracujte a rozdělte na 3-4 kousky. Z každého kousku vyválejte placku, kterou podle videa stočte a vytvarujte veku.
- Vytvarované veky uložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout 30–45 minut.
- Před pečením veky potřete vejcem nebo vodou a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, nechte je péct přibližně 30–35 minut.
Čerstvě upečené veky dělají chlebíčky ještě chutnějšími a jak je jednou vyzkoušíte, jiné zkrátka nebudete chtít. Vyzkoušejte je podle úvodního videa a napište nám, jak se vám povedly.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře