Jak připravit drobenku? Každá kuchařka má svůj oblíbený recept, stačí si vybrat
Žmolenka, drobenka nebo posýpka? Záleží jen na vás, protože všechny tyto názvy označují drobivou, žmolkovatou směs másla, cukru a mouky, kterou pečivo posypeme ještě před upečením. Koláč se tím dosladí i dochutí, při jídle pak vypečená drobenka mezi zuby příjemně křoupe.
Každá kuchařka má svůj recept na drobenku, svůj poměr másla, cukru a mouky. Některá zásadně používá mouku hrubou, jiná polohrubou nebo hladkou. Je pouze na vás a na vašich zkušenostech z pečení, který recept na drobenku si vyberete. Která posýpka vám bude chutnat nejlépe a už u ní zůstanete.
Jak připravit drobenku?
-
Většinou potkáme recepty na drobenku s poměrem 1:1:2 – jeden hmotnostní díl másla, stejný díl cukru a 2 díly polohrubé mouky. Všechny suroviny odvážíme a rychle smícháme dohromady. Máslo rozmělníme prsty v mouce s cukrem a tím ho s nimi zároveň spojíme do drobečků. Hotová žmolenka určitě nesmí připomínat souvislé těsto, ale musí se rozsýpat na malé žmolky (drobečky) - odtud získala svůj název.
-
Můžeme ji připravit i rychlejším způsobem – máslo rozpustíme, vlijeme do cukru s moukou a vidličkou dobře promícháme. Necháme vychladit a použijeme na koláč. Pokud se hmota nebude drobit, bude možná potřeba trochu mouky dosypat (až do poměru 1:1:2,5).
-
Poměrně rychlým způsobem je promíchání másla, mouky a cukru několikerým pulzním zapnutím sekáčku na potraviny. Je to způsob nejen rychlý, ale nezůstanou po něm prsty mastné od másla.
Rady k přípravě posýpky
Mouka se používá nejčastěji polohrubá, ale někdo používá mouku hrubou nebo hladkou - v podstatě jde o to, která drobenka vám bude chutnat nejvíce, a u ní už asi zůstanete. Čím víc je v drobence použito mouky, tím bude drobenka po upečení křupavější a tvrdší.
Část mouky můžeme nahradit třeba mletými ořechy (kokosem, mandlemi) – a tím ji udělat jinou, nevšední. Vznikne drobenka ořechová, kokosová nebo mandlová, jindy zkuste část ořechů přidat jen nasekanou, ne mletou. Ořechy v drobence budou výraznější, když je před mletím opražíme na suché pánvi.
Do mouky můžeme přidat i strouhaný perník nebo mletý mák, popř. kakao.
Pro lepší vůni můžeme do drobenky přidat trochu strouhané citronové kůry nebo mleté skořice, trochy perníkového koření či vanilkový cukr.
Tuk - můžeme použít voňavé máslo, naše babičky občas využily i sádlo nebo olej.
Cukr - krupice nebo moučka, můžeme přidat i cukr vanilkový, drobenka bude příjemněji vonět.
Koláčům se šťavnatým ovocem bychom měli dopřát více drobenky, protože do ní při pečení část ovocné šťávy vsákne. Takovou drobenku můžeme připravit o něco méně mastnou a přidat mouku navíc.
Na veliký koláč nebo buchtu s náplní bude stačit na plochu celého plechu drobenka z 80 g másla, 80 g cukru krupice a 150-160 g polohrubé mouky.
Zbylou, nepoužitou drobenku je možné v dobře uzavřené krabičce zamrazit na později, na další pečení. Stejně tak je možné připravit si drobenku předem, do zásoby a dobře zabalenou ji uložit do mrazáku, odkud ji můžeme kdykoliv vytáhnout a hned použít.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Vanilkou vonící ovocný koláč jako od maminky. Upečený je s čerstvým ovocem, dochucený máslovou drobenkou
Pečení na neděli: Koláč s meruňkami a tvarohem posypaný drobenkou je jednoduchý, přitom je krásně vláčný a božsky chutná
Pečeme s Ivou: Mírně sladké hanácké prstky z jednoduchého plundrového těsta tak voní máslem, že sníst jen jeden kousek nestačí!
Komentáře