Jak udělat dýňové rizoto? Je snadné na přípravu a zahřeje v chladných dnech
Dýně má v naší kuchyni široké využití. Zejména dýňové pyré se hojně používá při pečení moučníků, domácího chleba nebo když chceme něčím ozvláštnit tradiční bramborovou kaši. V článku ho zapracujeme do rizota.
Dýňové rizoto je oblíbeným pokrmem z dýně. Můžeme ho připravit jak z dýně hokaido, kterou nalezneme ve většině receptech, ale například i z dýně máslové nebo špagetové. Připravte si tento výtečný pokrm společně s námi.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit dýňové rizoto
Na 4 porce dýňového rizota si připravíme: 500 g dýně, 320 g rýže na rizoto, 400 g kuřecího masa, 100 ml suchého bílého vína, 130 g másla, přibližně 1 litr vývaru, 150 g nastrouhaného parmezánu, sůl, kari a muškátový oříšek.
- Nejprve z dýně uděláme pyré, které prozatím dáme stranou.
- V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme najemno nakrájenou cibuli a 5 minut restujeme.
- K cibuli postupně zamícháváme nepropláchnutou, suchou rýži. Zalijeme vínem a vaříme, dokud alkohol nevyprchá.
- Následně k rýži po jednotlivých naběračkách přiléváme vývar. Další naběračku vývaru přidáváme až tehdy, kdy se předchozí várka vyvaří.
- Takto postupujeme, dokud rýže nezměkne na skus. Bude to trvat zhruba 20 minut.
- Mezitím si v jiné pánvi orestujeme na oleji na kousky nakrájené kuřecí maso.
- Do uvařené rýže zamícháme dýňové pyré, 100 g parmezánu, orestované kuřecí maso a necháme ještě chvíli prohřát. Dochutíme kořením.
- Dýňové rizoto necháme před servírováním chvíli odpočinout a servírujeme posypané zbytkem nastrouhaného parmezánu.
Komentáře