Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit falafel. Smažené kuličky z cizrny chutnají s pita chlebem
Zdroj: Freepik, Timolina

Falafel se připravuje obvykle z předem namočené cizrny, koření a bylinek. Rozmixovaná nebo pomletá cizrna se s ostatními přísadami formuje do typických kuliček nebo placiček a smaží nebo peče. Jedná se o oblíbené jídlo mezi vegetariány a vegany, ale zároveň je falafel typickou specialitou zemí Blízkého východu.

Základem falafelu je suchá cizrna, kterou je potřeba na dostatečně dlouhou dobu namočit. Některé úsporné recepty počítají se sterilovanou cizrnou z plechovky, ale v tom případě je obvykle potřeba přidat vejce, aby falafel lépe držel tvar.

Jak připravit cizrnový falafel

Postup je opravdu snadný a smažený falafel vás nadchne svou chutí.
  1. Suchou cizrnu propláchněte vodou a nechte ji předem namočenou (12–24 hodin). Nevařte ji.
  2. Následující den cizrnu sceďte a rozmixujte nebo pomelte. Přidejte sůl, typické koření a mouku (podle zvoleného receptu), případně jedlou sodu pro nadýchaný vnitřek falafelu. 
  3. Hmota musí být dostatečně hustá, aby se kuličky (nebo placičky) nerozpadaly při smažení, po promíchání ji nechte alespoň hodinu odležet v chladu, nejlépe přes noc. Odležení určitě nevynechte, struktura a soudržnost pak bude lepší.
  4. Tvořte v rukou kuličky (můžete je lehce zploštit) - snadněji to půjde, když si ruce lehce omastíte.
  5. Kuličky vkládejte do rozehřátého oleje a smažte je dozlatova z obou stran, při smažení potřebují dostatek prostoru. Po upečení krásně voní, na povrchu jsou křupavé, ale uvnitř měkké. Tuk nechte odsát na ubrousku.
  6. Tip: Falafel bude méně mastný, když kuličky z obou stran osmažíte v horkovzdušné fritéze nebo upečete v troubě.

Falafel, stejně jako naše karbanátky, snadno zmrazíte a pak použijete podle potřeby. 

Můžete si koupit směs na falafel, do které stačí přidat vodu a po krátkém odstátí z ní tvořit a smažit kuličky. Domácí falafel je ale na přípravu snadný, pouze musíte dopřát jednotlivým krokům dostatek času (namáčení cizrny a odstátí těsta před smažením), velmi chutný a navíc mnohem levnější.

Vyzkoušejte zjednodušenou verzi na přípravu falafelu z cizrny v plechovce podle následujícího videa.  Na ochucení použijte římský kmín, koriandr, chilli a pepř, nezapomeňte přidat vejce pro lepší soudržnost.

K falafelu oceníte pita chleby nebo sendviče, připravit můžete ještě cizrnovou pomazánku hummus, pastu tahini, čerstvou zeleninu a chutný dresink. 

 

Komentáře

Další tipy a triky