Jak připravit falafel. Smažené kuličky z cizrny chutnají s pita chlebem
Falafel se připravuje obvykle z předem namočené cizrny, koření a bylinek. Rozmixovaná nebo pomletá cizrna se s ostatními přísadami formuje do typických kuliček nebo placiček a smaží nebo peče. Jedná se o oblíbené jídlo mezi vegetariány a vegany, ale zároveň je falafel typickou specialitou zemí Blízkého východu.
Jak připravit cizrnový falafel
- Suchou cizrnu propláchněte vodou a nechte ji předem namočenou (12–24 hodin). Nevařte ji.
- Následující den cizrnu sceďte a rozmixujte nebo pomelte. Přidejte sůl, typické koření a mouku (podle zvoleného receptu), případně jedlou sodu pro nadýchaný vnitřek falafelu.
- Hmota musí být dostatečně hustá, aby se kuličky (nebo placičky) nerozpadaly při smažení, po promíchání ji nechte alespoň hodinu odležet v chladu, nejlépe přes noc. Odležení určitě nevynechte, struktura a soudržnost pak bude lepší.
- Tvořte v rukou kuličky (můžete je lehce zploštit) - snadněji to půjde, když si ruce lehce omastíte.
- Kuličky vkládejte do rozehřátého oleje a smažte je dozlatova z obou stran, při smažení potřebují dostatek prostoru. Po upečení krásně voní, na povrchu jsou křupavé, ale uvnitř měkké. Tuk nechte odsát na ubrousku.
- Tip: Falafel bude méně mastný, když kuličky z obou stran osmažíte v horkovzdušné fritéze nebo upečete v troubě.
Falafel, stejně jako naše karbanátky, snadno zmrazíte a pak použijete podle potřeby.
Můžete si koupit směs na falafel, do které stačí přidat vodu a po krátkém odstátí z ní tvořit a smažit kuličky. Domácí falafel je ale na přípravu snadný, pouze musíte dopřát jednotlivým krokům dostatek času (namáčení cizrny a odstátí těsta před smažením), velmi chutný a navíc mnohem levnější.
Vyzkoušejte zjednodušenou verzi na přípravu falafelu z cizrny v plechovce podle následujícího videa. Na ochucení použijte římský kmín, koriandr, chilli a pepř, nezapomeňte přidat vejce pro lepší soudržnost.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře