Jak připravit formu na beránka, aby se dal dobře vyklopit a přitom se nepoškodil
Beránek je sladký velikonoční moučník, který se tradičně pekl na Bílou sobotu a jedl na Boží hod velikonoční. V současnosti se na tradice příliš nehledí a beránka si upečeme, kdykoliv na něj dostaneme chuť.
Moderní formy umožňují upéct beránky tak, aby je bylo možné lehce vyklopit. To dokáže silikonová a teflonová forma - ale ani na ostatní formy se nepřichytí těsto, když je k pečení dobře připravíme. Pokud tento první krok zanedbáme, zničíme zbytečně moučník, na který se celá rodina těší.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit formu na pečení
Tukem vytřenou formu vysypeme hrubou moukou nebo jemnou strouhankou:
- Moderní formy vytřeme mastným ubrouskem a už je nemusíme vysypávat. Starší formy vymažeme kouskem másla a dáme si záležet i na všech prohlubních.
- Máslo můžeme rozpustit a formu jím důkladně vytřít pomocí štětce nebo peroutky. Pak ho necháme na stěnách formy ztuhnout.
- Někdo používá potravinářský olejový sprej, to se však nedoporučuje, protože mouka nasákne olejem a pak už neplní svou funkci.
Jak vyklopit beránka z formy
Kvalitní příprava formy zajistí pohodlné a jednoduché vyklopení moučníku:
- Na téměř vychladlého beránka ve formě položíme talíř a otočíme ho. Na vybouleného beránka použijeme podnos se zvýšenými okraji.
- Jemným klepnutím otočené formy beránek vypadne - někdy stačí i uvolnění připečených okrajů těsta od stěn formy pomocí nože.
- Pokud beránka nelze vyklopit, zchladíme formu studenou mokrou utěrkou. Těsto uvnitř se rozdílem teplot zapaří a uvolní od jejích stěn.
Co dělat po vyklopení beránka
Beránka je nejvhodnější vyklopit na mřížku a nechat ho vychladnout na zádech. Horké těsto je totiž ještě příliš křehké a poddajné a může se stát, že beránkovi upadne hlavička.
Podívejte se na naše inspirativní video, ve kterém vidíte nejen přípravu těsta na beránka, ale i použití dvoudílné formy k jeho pečení:
Komentáře