Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Beránek je sladký velikonoční moučník, který se tradičně pekl na Bílou sobotu a jedl na Boží hod velikonoční. V současnosti se na tradice příliš nehledí a beránka si upečeme, kdykoliv na něj dostaneme chuť.

Moderní formy umožňují upéct beránky tak, aby je bylo možné lehce vyklopit. To dokáže silikonová a teflonová forma - ale ani na ostatní formy se nepřichytí těsto, když je k pečení dobře připravíme. Pokud tento první krok zanedbáme, zničíme zbytečně moučník, na který se celá rodina těší.

Jak připravit formu na pečení

Tukem vytřenou formu vysypeme hrubou moukou nebo jemnou strouhankou:

  • Moderní formy vytřeme mastným ubrouskem a už je nemusíme vysypávat. Starší formy vymažeme kouskem másla a dáme si záležet i na všech prohlubních.
  • Máslo můžeme rozpustit a formu jím důkladně vytřít pomocí štětce nebo peroutky. Pak ho necháme na stěnách formy ztuhnout.
  • Někdo používá potravinářský olejový sprej, to se však nedoporučuje, protože mouka nasákne olejem a pak už neplní svou funkci.

Jak vyklopit beránka z formy

Kvalitní příprava formy zajistí pohodlné a jednoduché vyklopení moučníku:

  • Na téměř vychladlého beránka ve formě položíme talíř a otočíme ho. Na vybouleného beránka použijeme podnos se zvýšenými okraji.
  • Jemným klepnutím otočené formy beránek vypadne - někdy stačí i uvolnění připečených okrajů těsta od stěn formy pomocí nože.
  • Pokud beránka nelze vyklopit, zchladíme formu studenou mokrou utěrkou. Těsto uvnitř se rozdílem teplot zapaří a uvolní od jejích stěn.

Co dělat po vyklopení beránka

Beránka je nejvhodnější vyklopit na mřížku a nechat ho vychladnout na zádech. Horké těsto je totiž ještě příliš křehké a poddajné a může se stát, že beránkovi upadne hlavička. 

Podívejte se na naše inspirativní video, ve kterém vidíte nejen přípravu těsta na beránka, ale i použití dvoudílné formy k jeho pečení:

Komentáře

Další tipy a triky