Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit formy, plechy a formičky: Rady a tipy pro správné pečení
Zdroj: Freepik

Plechy, formy a formičky musíme vymazat tukem a vysypat moukou nebo strouhankou, aby se těsto nepřichytilo a moučník šlo dobře krájet nebo vyklopit. Moderní materiály nám tuto práci usnadní, ale plechy po babičce jsou stejně nejlepší.

Plechy a formy na pečení se vyrábí z různých materiálů. Nevhodnější jsou plechy s nepřilnavým povrchem, které není potřeba vymazávat tukem ani vysypávat. Nejběžnějšími plechy jsou smaltované, které musíme k pečení správně připravit.

Jak připravit plechy a formy k pečení

Záleží na tom, z jakého materiálu jsou vyrobeny:
  • Silikonové, teflonové a kamenné plechy i formy nemusíme ničím vymazávat, těsto se na ně nepřichytí. Stačí je jen potřít mastným ubrouskem.
  • Plechové, železné a litinové plechy musíme vymazat tukem a vysypat moukou, strouhankou nebo mletými ořechy nebo do nich použít pečicí papír.
  • Nerezové a ocelové formy musíme vymazat a vysypat. Také můžeme použít pečicí papír nebo teflonové podložky, kterými plech vyložíme.
  • Kameninové a hliněné formy jsou z pórovitého materiálu a proto se musí důkladně potřít tukem a vysypat moukou nebo strouhankou. 
  • Papírové a alobalové pekáčky a plechy stačí vytřít tukem, formy se po pečení vyhodí.

Mastné těsto (listové, linecké) se peče na suchém plechu, koláče a koláčky na tukem vymazaném plechu a piškotové a třené těsto na vymazaném a vysypaném plechu. Jak se takový koláč připravuje, se můžete podívat v našem videoreceptu:

 

Komentáře

Další tipy a triky